Класик славног стрип мајстора Режиса Лоазела ускоро на српском језику: Петар Пан у паклу Недођије

Бранислав Предојевић
Класик славног стрип мајстора Режиса Лоазела ускоро на српском језику: Петар Пан у паклу Недођије

НОВИ САД - Издавачка кућа “Чаробна књига” у оквиру своје едиције “Стари континент” најавила је ново издање славног француског стрипа “Петар Пан” на српском језику.

Ово ремек-дјело сценаристе и цртача Режиса Лоазела, код нас је својевремено објавила новосадска “Стрипотека” у шест албума у меком повезу док ће ново издање “Чаробне књиге” имати тврде корице са 176 страна у колору.

Чувени француски аутор створио је комплексну и узбудљиву приповијест о дјечаку који ће постати Петар Пан из Недођије, спојивши добро познате ликове из приче Џејмса Метјуа Барија са викторијанским Лондоном, Џеком Трбосјеком и догађајима из Вајтчепла 1888. године, као и мрачнијим наличјем Недођије, које раније нисмо имали прилике да видимо. Ово је прича препуна тајни и горчине, друга страна познате бајке у којој се иза осмијеха крију озбиљне опасности, а мотиве за овај приступ аутор је по својим ријечима нашао у споју маште и стварности

- Сматрам да је лик Петра Пана величанствен карактер, који сјајно представља свијет дјетињства. То ми је било довољно да пожелим да урадим нешто са дјечаком који одбија да одрасте, који лети  и може да проживи разне авантуре као што дјеца могу да их проживљавају, пуна немара, несвијести... свега оног што те чини дјететом - рекао је Лоазел, додајући да је свјесно дао мрачнији тон и атмосферу односу на инспирацију.

- Заиста сам желио да испричам причу о свијету дјетињства, али тај свијет није нужно насељен птичицама, ускршњим јајима и Дједа Мразом. Има дјеце која доживљавају пакао одрастајући. Замишљам да пакао који дијете перципира мора да буде нешто што је лично доживјело, неизмјерно и изузетно упечатљиво, нешто неизбрисиво што ће вас обиљежити за цијели живот и да ће одредити шта ћете постати као одрасла особа - рекао је славни умјетник.

Лоазелов Петар је дјечак који се бори за опстанак на улицама Лондона с краја 19. вијека. Бруталан је то свијет пун насиља, алкохолизма и сиромаштва, а пред Петром је избор да очврсне и опстане у њему или да постане спасилац бића из Недођије која је можда опаснија од свијета из ког он покушава да побјегне! Недођија је острво створења из маште која покушавају да сачувају оно што им је најдрагоценије од гусарског капетана Куке и његове посаде. Сирене, виле, кентаури и друга фантастична бића, на челу са сатиром Паном, сву наду полажу у вођу којег ће им вила Звончица довести са другог свијета и учиниће све да дјечак Петар испуни своју судбину. Али за њега је све игра и забава. Недођија, међутим, крије своје мрачне тајне, а највећа од њих је Опиканоба, мјесто обавијено вјечном маглом из којег се нико жив није вратио.

Биографија

Режис Лоазел, француски стрип умјетник, је рођен 1951. године, а прве радове почео је објављивати 1970. године, да би потом сарађивао са часописима попут “Пилота”, “Пифа”, “Метал Хурланта”.  Од априла 1982. године заједно са Сержом Ле Тандром објављује култни стрип “Потрага за птицом времена” који га је устоличио као једног од најбољих цртача своје генерације. Током 1990. започиње сопствени подухват, стрип интерпретацију књижевног класика “Петар Пан” у шест томова. Као сценариста ради и на још једном значајном серијалу “Велики мртвац” који је реализован у периоду 2007 - 2019. Такође, пружила му се прилика да испуни жељу из дјетињства и сарађује са “Дизнијевим” студијима у раду на филмовима “Мулан” и “Атлантида, изгубљено царство”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана