Класик француског стрипа “Бомба” добија издање на српском језику

 Бранислав Предојевић
Класик француског стрипа “Бомба” добија издање на српском језику

НОВИ САД - Славно ремек-дјело француског стрипа “Бомба” биће објављено на српском језику у новосадској “Чаробној књизи”, као 105. издање њихове едиције “Стари континент”.

“Бомба” је најопсежније дјело девете умјетности на тему настанка нуклеарног оружја, а изашло је 2020. године поводом 75. годишњице атомског напада на Хирошиму. У Француској је продато у више од 120.000 примјерака.

Иза њега су као сценаристи стали Дидије Свајзен Алкант и Лоран-Фредерик Боле, док је цртачки дио посла одрадио Денис Родије, а прича почиње у праскозорје Другог свјетског рата.

- Берлин 1933. године, професор физике јеврејског поријекла Лео Силард с Универзитета “Фридрих Вилхелм” са стрепњом посматра успон нацизма и планира да напусти земљу. Октобра 1938. Италијан Енрико Ферми у Стокхолму добија Нобелову награду за физику и планира бијег у Америку због фашистичког режима. Њих двојица на Менхетну 1939. године расправљају о теоријским основама ланчаних реакција атомског језгра. Исте године, док Хитлер посматра побједничку параду у Прагу, 150 километара даље агенти СС-а трагају за највећим рудником уранијума у Европи. Фигуре се полако помичу у шаховској партији која ће довести до стварања најстрашнијег оружја за масовно уништење у историји људске цивилизације - пише у најави издавача.

Алкант је искористио низ догађаја који је водио ка стварању атомске бомбе, од рудника уранијума у Конгу, преко радова научника попут Ајнштајна и Опенхајмера, тајни пројекта “Менхетн” у Лос Аламосу у Њу Мексику, па до умијешаности политичара као што су предсједници Рузвелт и Труман да би направио напету, трилерску причу о најстрашнијем оружју људске историје. Ту су заступљени и мање познати подаци о завјерама, саботажама њемачких постројења и важним појединцима о којима се до данас мало говорило. Ипак, ово је и прича о малим људима, невидљивим актерима у трци за атомским оружјем, као и онима који ће први постати његове жртве. Алант и Фредерик Боле, на основу поузданих информација, рекреирали су историјске догађаје који су довели до појаве првог оружја за масовно уништење.

Умјетник Денис Родијер комбинује естетику детективског стрипа из 1930-их са цртежом карактеристичним за дјела Роја Лихенштајна и Ендија Ворхола. По степену поузданости и умјетничкој развијености, “Бомба” се пореди са серијом “Чернобиљ”, а  по јачини креативног  удара с “Мишем” Арта Спиегелмана. Албум оригинално објављен у издању “Глената” освојио је 13 међународних награда за стрип, међу којима се истичу награда критике Асоцијације стрипских критичара и новинара на фестивалу у Квебеку 2020, награду за најбољи страни стрип на Међународном фестивалу стрипа “Бућон” у Сеулу 2022, као и награду за најбољи стрип са историјском тематиком на фестивалу у Бриселу 2021. године.

Превод је дјело Мелите Лого-Милутиновић, књига ће бити објављена у тврдом повезу на 472 црно-бијеле стране.

Идеја

Сама идеја за стрип стара је преко 40 година и настала је 1981. године, када је Алканте отпутовао у Јапан гдје је био под великим утиском Меморијала у Хирошими. Он је током година прикупио обимну документацију о тој теми да би написао основну верзију сценарија, а потом је позвао Болеа да му помогне у разради приче коју су писали између 2016. и 2019. године. Двојица сценариста тврде да су консултовали преко четрдесет књига и десетине чланака и документарних филмова. Родије је почео цртати током 2016. године, а њих тројица су посјетили заједно Хирошиму како би се боље уживјели у догађаје везане за експлозију атомске бомбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана