Кистови инспирисани нетакнутом природом језера у Ламинцима

Милан Вујић
Кистови инспирисани нетакнутом природом језера у Ламинцима

Градишка - На језеру у Ламинцима код Градишке отворена је 15. ликовна колонија, на којој учествује 11 академских сликара из Републике Српске и Србије.

У нетакнутој природи, магији коју пружа неколико језера окићених старим храстовима и јасењем, умјетници ће имати прилику да стварају најљепша дјела. Предсједник Удружења ликовних умјетника општине Градишка Милован Чикић рекао је да нису одређивали услове и ликовне теме сликарима, већ они сами бирају мотиве и технику рада.

 

- За ову колонију нема задате теме, тако да ће умјетници у миру, тишини и чарима окружења заиста дивно стварати, јер их пуштамо да их инспирација и машта воде у стварање њихових најљепших дјела - рекао је Чикић те додао да је то углавном циклус који су они већ започели или је ријеч о њиховом ликовном истраживању.

Он је напоменуо да се од ове године Фонд ликовне колоније и сједиште Удружења налазе у Културном центру Градишка.

Сликар из Бањалуке Слободан Видовић истакао је да умјетници могу уживати и стварати у амбијенту који нуди језеро Ламинци.

- Пошто је кратко вријеме, онда ми обично направимо неку идеју раније и тренутно се упознајемо, причамо, а затим крећемо са радом - истакао је Видовић који је додао да се одлучио на један диптих, два платна спојена у једну хоризонталу, па ће бити један рад, а који може да функционише и као два рада.

Сликар Младен Стајчић из Градишке редовни је учесник градишке ликовне колоније, гдје управо највећу инспирацију има међу храстовима и јасењем.

- Веома ми је драго што имам прилику да се са колегама овдје дружим и што сам учесник, да кажем мањег јубилеја сазива и инспирисан прелијепим језерима, управо сам то и почео да сликам - рекао је Стајчић.

Умјетници кажу да су домаћини увијек сусретљиви, лијепа је и атмосфера и увијек се стварају добра дјела на овој колонији.

Међу њима су Милан Матавуљ, Милица Ђерић, Татјана Ратковић, Слободан Видовић, Ренато Ракић, Младен Стајчић, Љубо Марковић, Миле Средојевић, Огњен Тепавчевић и Милован Чикић.

Они ће на језеру у Ламинцима боравити до 31. августа.

Изложба слика са овогодишње колоније биће организована у оквиру манифестације "Градишка јесен" крајем септембра у галерији Завичајног музеја у Градишци.

Колонију организује Удружење ликовних умјетника општине Градишка, уз подршку Културног центра и Завичајног музеја и уз покровитељство начелника општине.

Фундус

Чикић је напоменуо да фонд градишке ликовне колоније тренутно располаже са око 150 умјетничких радова.

- План је да се збирка колоније до краја године евидентира и одреди која се дјела више неће моћи уступати, а која ће бити на располагању општини Градишка - истакао је Чикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана