Кистом у борби против заборава

Снежана Тасић
Кистом у борби против заборава

Приједор - Овогодишња ликовна колонија "Сретен Стојановић" биће одржана од 5. до 12. августа на Козари, а у њој ће учествовати девет умјетника - професора са академија умјетности из Требиња и Бањалуке.

Селектор колоније, која носи име једног од највећих и најпознатијих приједорских умјетника, академика Сретена Стојановића, Предраг Марјановић је казао да је ово 11. манифестација.

- Могао је бити и 50. сазив да је било слуха послије Сретенове смрти 60-тих година прошлог вијека, када је требало одмах установити ту колонију. До сада бисмо имали богат фундус - казао је Марјановић.

Он је потврдио да су учешће на колонији потврдили Саво Пековић, Радислав Вучинић и Момир Кнежевић са требињске академије, те Слободан Унковић, Зоран Бановић, Биљана Гаврановић, Борјана Мрђа, Данко Бркић и Новак Демоњић са Академије умјетности у Бањалуци.

- Ја одавно размишљам да треба спојити људе који се баве истим послом, дакле, професори са академије, да видимо ко то предаје сликарство, посебно зато што они имају шта разговарати једни са другима и размјењивати искуства током трајања колоније - рекао је Марјановић.

Рад умјетника ће пратити професор Синиша Видаковић, који ће бити задужен за критички осврт преточен у предговор за каталог изложбе са колоније.

Отварање колоније је заказано за 5. август у лапидарујуму Музеја Козаре, након чега ће радове све до 12. августа када је предвиђено затварање колоније. Он је потврдио да према пропозицијама, умјетници два рада остављају организатору, тако да ће као и са досадашњих сазива колонија, слике постати власништво Градске управе Приједор и Музеја Козаре.

Радови настали у овој колонији биће изложени у Музеју Козаре  на изложби која ће бити отворена, већ по традицији,  у септембру поводом 43. књижевних сусрета на Козари.

Покровитељ колоније, чији су циљеви били његовање и чување ликовне традиције, стваралаштва и едукација младих генерација, је град Приједор.

Селектор

Предраг Марјановић је по трећи пут селектор колоније, за коју истиче да не мора робовати ниједној теми, али да прије свега треба да буде сликарска колонија.

- Од хипермодерне умјетности и перформанса немамо користи, јер ми тражимо нешто прагматично што ће бити видљиво и употребљиво. А познато је да ми, као организатори, слике са колоније не држимо у депоу музеја и галерије, већ добрим дијелом излажемо и то по ходницима градске управе, тако да се о тој сталној ликовној поставци већ далеко чуло - рекао је Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана