Кишно љето обојило платна на ликовној колонији Плива.

Александра Маџар
Кишно љето обојило платна на ликовној колонији Плива.

Шипово - У хармонији коју ствара природна чаролија на извору ријеке Пливе пробудила се инспирација умјетника који су учествовали на петој Међународној ликовној колонији "Плива".

Своје надахнуће љепотама пејзажа преточили су на нова умјетничка дјела, а фундус "Пливе" богатији је за 35 аутентичних радова. Колонија се и ове године одржала у већ традиционалном термину од 25. јула до 3. августа, а учесници су стварали у архитектонском комплексу "Плива", "Fly fishing" центру.

- Киша која нас неуморно прати ово љето дала је посебну драж у процесу стварања, јер је окупила све умјетнике у атеље гдје смо заједно сликали. Нисмо много користили екстеријер за рад - рекао је оснивач и селектор овог ликовног сазива академски сликар и вајар Миливоје Унковић.

Подсјетио је да је овогодишњи програм, поред радног дијела посвећеног ликовној умјетности, био обогаћен приказивањем документарних филмова из Првог свјетског рата у оквиру обиљежавања историјског јубилеја.

На извору Пливе у богатом пратећем програму уживало је четрнаест еминентних умјетника из САД, Шпаније, Енглеске, Словеније, Македоније, Србије заједно са сликарима из Републике Српске.

- У умјетничком смислу ова колонија је можда и најбоља до сада. Сваки учесник оставио је два или три дјела рађена у димензијама галеријског формата, техникама акрил на платну и уље на платну - нагласио је Унковић.

Да је умјетницима најпотребнија неограничена слобода стварања, потврдио је Унковић и објаснио да се на овој ликовној колонији поштује достојанство умјетника и умјетности, што је основни принцип постмодернизма.

- Прошле године перформансом "Принцип је принцип", ми смо први, почели обиљежавати годишњицу Великог рата, Тај перформанс је забиљежен на филмску траку, филм је монтиран и са  њим  смо отворили почетак рада овогодишње колоније - подсјетио је Унковић.

Синтеза

- Као селектор настојао сам да испоштујем све генерације са уважавањем њихових досадашњих резултата са богатим биографијама, као и указивањем апсолутног повјерења младим ауторима чије каријере тек почињу. Другим ријечима, желио сам да остваримо синтезу богатог стваралачког искуства и даровите младости која наговјештава висок умјетнички досег - казао је Миливоје Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана