Кинези у БиХ снимају римејк филма Валтер брани Сарајево

Klix.ba
Кинези у БиХ снимају римејк филма Валтер брани Сарајево

У БиХ ће ускоро почети снимање римејк филма "Валтер брани Сарајево", најпознатијег и најпопуларнијег филма ратне тематике снимљеног у Југославији.

Представници кинеских компанија и представници ЈП Филмски центар Сарајево у сарадњи са предузећем за производњу и дистрибуцију филма Јадран филм ће сутра у Сарајеву потписати уговор о почетку снимања једног од најпознатијих филмова насталих у продукцији Босна филма, снимљеног 1972. године, у режији Хајрудина Шибе Крвавца, преноси klix.ba.

Федерални министар културе и спорта, Салмир Каплан, је у изјави за Klix.ba рекао да је ово значајан пројекат и да су уговором дефинисани детаљи снимања. Једна од одредби је и да се филм мора снимати на територији Босне и Херцеговине.

"Прича о снимању овог фима траје неколико година. Министарство културе и спорта Федерације БиХ је укључено као ресорно министарство ЈП Филмски центар Сарајево и дајемо подршку у реализацији пројекта који је 2008. године започео тадашњи министар Гаврило Граховац", рекао је Каплан.

Каплан је додао је разлог снимања римејка баш овог филма то што Кинези фанатично држе до вриједности.

"Да ми држимо до вриједности као они, све би нам било пуно боље, нарочито послије рата. Кинези посебно истичу вриједност антифашизма и чланови Комунистичке партије желе да се млади нараштаји константно подсјећају за коју је неко морао пролити крв", испричао је министар Каплан.

Он се јуче састао са делегацијом из Народне Републике Кине, предвођеном предсједником компаније China Star Media, Бинг Џиангом, потпредсједником компаније Hong Kong Satellite Interanional Media Group, Ендрју Нингом и предсједником компаније Golden Crystal Science, Ву Зонгом.

На састанку је разговарано о финалним детаљима реализације римејка. Филмски центар Сарајево прије три године је завршио рестаурацију и дигитализацију овог филмског класика.

Као власник оригиналног филма и носилац права на снимање римејка "Валтер брани Сарајево", Филмски центар Сарајево је успио довести у Босну и Херцеговину међународне копродуценте и партнере који желе инвестирати у босанскохерцеговачку кинематографију.

Подсјетимо, "Валтер брани Сарајево" је један од најгледанијих филмова у Кини, а главни глумац Велимир Бата Живојиновић има култни статус у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана