Кинематографи траже изузимање Ковид пропусница из биоскопа

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Групација за кинематографију Удружења за креативну индустрију Привредне коморе Србије затражила је данас да се у случају увођења Ковид пропусница из њихове употребе изузму биоскопи.

"Одлука о увођењу Ковид пропусница за биоскопе имала би несагледиве посљедице, јер највећи део биоскопске публике су дјеца, тинејџери и млађа популација, међу којима је у овом тренутку веома низак број вакцинисаних", наводи се у писму упућеном државном секретару Министарства културе Србије Радовану Јокићу.

Из Групације су навели да "до сада није било забиљежених случајева заражавања у биоскопима" и да би поменута мјера довела "до затварања биоскопа, чиме би оставила без егзистенције бројне запослене у домаћој кинематографији".

"Предлажемо да тренутно важеће мјере које се односе на биоскопе, а тичу се капацитета, дистанце приликом сједења, дезинфекције и слично, а које су се до сада веома успјешно примењивале, у потпуности остану непромијењене", каже се у писму. Како је наведено, ПКС је спремна да и даље пружи подршку процесу вакцинације приказивањем спотова који промовишу вакцинисање прије сваке биоскопске пројекције и на свим дигиталним дисплејима у биоскопским просторима, уз дељење пропагандног материјала посетиоцима.

Из ПКС се залажу и за то да треба "евентуално сваком нововакцинисаном посетиоцу, који је примио прву дозу у последњих седам дана, омогућити куповину биоскопске улазнице са максималним попустом".

Представници Групације за кинематографију Милош Биковић, Иван Хинић и Небојша Цхетковић подсјетили су да су биоскопи изузетно тешко поднијели шестомешечно пандемијско затварање током 2020. године, а да су примене постојећих мјера и редуковање капацитета омогућили наставак рада.

"Недавно смо дошли до једине прихватљиве позиције за биоскопе, а то је примена постојећих мера које подразумевају: једно место размака између две куповине, редовну дезинфекцију свих простора, ношење маски, као и примјену осталих препорука и одредби", саопштили су представници Удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана