Кијану Ривс не допушта дигитално маниплисање његових ликова

Танјуг
Кијану Ривс не допушта дигитално маниплисање његових ликова

САН ФРАНЦИСКО- Амерички глумац Кијану Ривс рекао је да је у своје филмске уговоре ставио одредницу по којој се накнадно са његовим ликом без сагласности не може дигитално манипулисати.

"Не смета ми ако неко уклони трептај током монтаже. Али раније, током раних двијехиљадитих или можда деведесетих, једном је моје појављивање било измијењено. Додали су сузу мом лицу, и био сам у фазону: 'А!?' То је као да нисам чак ни требао бити тамо", рекао је Ривс у интервјуу часопису Вајерд .

Упитан шта мисли о "дипфејк" манипулацијама, Ривс је да је та појава фрустрирајућа и застрашујућа, као и да ће бити занимљиво видјети како ће се људи изборити са новим технологијама, чији се културолошки и друштвени утицај већ види.

Примијетивши да "технологије налазе мјеста у нашем образовању, медицини, политици, како ратујемо и како радимо", Ривс је додао и да људи већ одрастају са оруђима попут вјештачке интелигенције.

"Већ слушамо музику коју је вјештачка интелигенција створила у стилу Нирване, постоји НФТ дигитална умјетност. То је кул, као, гле шта ове слатке машине могу! Али иза свега тога постоји корпоратократија која настоји контролисати те ствари. Културолошки, друштвено бићемо суочени са вриједношћу стварног или безвриједношћу", навео је Ривс.

Упитан да ли треба бринути да ће вјештачка интелигенција отимати људима послове, Ривс је уочио да они који плаћају за умјетност најрадије то не би чинили и "активно траже пут да те заобиђу, јер су умјетници зезнути".

Говорећи о програму вјештачке интелигенције Чет Џи Пи Ти, који на захтјев корисника може написати готов сценарио спајајући раније идеје, Ривс је примијетио до "то раде и умјетници".

"Узимамо наше утицаје и спајамо их. Али каква намјера стоји иза тог спајања", упитао је Ривс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана