Кастел по седми пут у знаку девете умјетности

Бранислав Предојевић
Кастел по седми пут у знаку девете умјетности

БАЊАЛУКА - Свечано отварање седмог Међународног салона стрипа у организацији удружења “Девета димензија” заказано је вечерас у 19.30 часова у Каменој кући у тврђави Кастел.

Салон траје до 13. октобра, а један од оснивача удружења “Девета димензија”, стрип цртач и уредник стрип магазина “Парабелум”,  Предраг Иконић каже да је континуитет од седам година салона јасан показатељ труда и досљедности чланова удружења “Девета димензија”.

- Чињеница да Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” седму годину заредом организује Међународни салон стрипа у Бањалуци говори довољно о нашој озбиљности и преданости у раду. Није лако, али је врло важно одржати континуитет и трудити се, ако не бити бољи за нијансу од претходних салона, онда макар задржати ниво и квалитет посљедњег салона стрипа - рекао је Иконић.

Он истиче да овогодишњи салон има јако занимљиве госте, али и бројне друге квалитетне понуде у програму фестивала.

- Чувени Вилијам Вил Симпсон, свјетски познат аутор стрипова “Бетмен”, “Иксмен”, “Судија Дред” и других. Ипак, Вилијам је најпознатији по цртању сторибордова за познату серију “Игра престола”, што га је  учинило глобалном звијездом. Из Француске нам долази Тристан Лагранж, аутор врло оригиналног стила који је протеклих година урадио доста одличних пројеката намијењених  најмлађим љубитељима стрипа. Из Херцег Новог традиционално нам долазе наши пријатељи Јован Суботић, Небојша Мандић и Никола Ћурчин, организатори најбољег стрип фестивала на Балкану, а можда и шире “ХСФ - Хецегновског стрип фестивала”. Никола Ћурчин је такође и стрип аутор, и то један од најбољих на нашим просторима. Иво Милацо, аутор “Кена Паркера”, стрип серијала који је један од култних на нашим просторима, укључиће се у суботу путем видео-линка на наш салон стрипа јер, нажалост, није био у прилици да дође - рекао је Иконић.

Један од поменутих гостију салона, Вилијам Симпсон, иначе рођен у Сјеверној Ирској, каже да са задовољством долази у Бањалуку и Републику Српску да се на салону стрипа дружи са људима из овог града и Српске.

- Од доласка у Бањалуку на седми Међународни салон стрипа не очекујем ништа, осим да видим нове градове и упознам сјајне људе. Волим да посјећујем нова мјеста и да им се враћам. Откако посјећујем Балкан, дочекују ме топлом добродошлицом и надам се да ће овог пута тако бити. Сматрам се срећним што сам током година упознао много локалних аутора и видио чисту бриљантност како излази из њихових цртежа - рекао је Симпсон.

За суботу, 12. октобар, предвиђени су школа стрипа са најмлађима коју воде чланови “Девете димензије”, као и представљање нових издања “Девете димензије” - 12. броја стрип магазина “Парабелум”, те стрип албума “Члан 22”. За недјељу је предвиђена берза стрипа, стрип радионица са најмлађима и затварање салона.

ИЗЛОЖБЕ

У оквиру седмог Међународног салона стрипа “Девета димензија” биће отворена традиционална изложба домаћих аутора “Пета изложба стрипа Српске”.

Осим тога, биће представљена изложба “Свијет у облацима” - Француска и Србија/везе кроз стрип, потом Симпсонова изложба сториборда “Игра престола”, Тристунова изложба стрип табли и илустрација, те изложба стрип табли из стрипа “Члан 22” Јиржија Шимачека и Јана Ластомирског. Најављена је и изложба табли из стрип албума “Сребрна муза Казати” Ване Винчи из Италије, изложба табли из стрип трилогије “Луфтбалунс” тројке Маза/Пеко/Фернандез, те изложбе радова чланова “Девете димензије”...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана