Капор: Књижевност важна у животу човјека, али занемарена

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ- Књижевност је једина упитност гдје сам читалац може да освијести свој свијет, каже књижевница Весна Капор, која је данас одржала предавање на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

"Књижевност је занемарена, али веома важна у животу човека", рекла је на Палама Капорова, која је у оквиру предавања под називом "Прича је о свему" студентима са Катедре за србистику причала о књижевности.

Капорова, која је овогодишњи лауреат награде "Меша Селимовић", истакла је да је у књижевности писац у сјенци и он даје читаоцу један свој свијет који он, како би рекао Милош Црњански, сасвим другачије чита и тумачи, и у томе је значај књижевности.

Она је нагласила да књижевност мора бити у служби хуманости, не робовати идеологији, нити једној политичкој идеји.

"Студентима сам причала и о томе колико можемо да мењамо свет кроз реч, и да ли је време велике књижевности прошло, то јесте њене улоге у друштву и о томе заправо како прича настаје, из чега се све може родити прича", рекла је Капорова новинарима, оцијенивши да је одлично то што се писци сусрећу са студентима.

Капорова је додала да је са студентима разговарала и о томе како прича може да се роди из било чега, те да ће поставити тезу да неке велике приче често нису за књижевност, заправо тај парадокс како је прича све, а како нешто ипак није за књижевност, јер је тешко обрадиво и тешко га је савладати.

Руководилац Катедре за србистику на Филозофском факултету на Палама Жељка Пржуљ рекла је да су у оквиру Академије лијепих ријечи данас организовали предавање јер је изузетно важно да студенти имају непосредан сусрет са ауторима и из прве руке сазнају како је то писати књиге.

Она је навела да је битно подићи свијест о значају културе, значају умјетности, нарочито у данашњем свијету када се говори о неком великом развоју. "Али, нажалост, сваким даном се увјеравамо да развој не мора нужно бити позитиван и то се види по томе што се људи изузетно отуђују", напоменула је Пржуљева.

Она је истакла да ће књижевност и умјетност показати на који начин би најбољи људи требали да се саосјећају са другима и да излазе лакше на крај са одређеним проблемима у животу.

"Када прочитамо књигу, она не може ријешити наш проблем, али постоји нешто што је катарза, неки осјећај који се јави послије књижевног дјела и који нас можда оснажи за неке друге побједе", истакла је Пржуљева.

Она је додала да ће вечерас у амфитеатру Филозофског факултета на Палама од 18.00 часова бити промовисана награђена књига "Небо, тако дубоко", аутора Весне Капор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана