Капитална дјела мајстора романтизма

Александра Маџар
Капитална дјела мајстора романтизма

Београд - Раскошни таленат који својим прстима оживљава пијаниста из Бањалуке Дејан Јанковић учинио је да концертна сала Центра лепих уметности "Гварнеријус" у Београду буде испуњена до посљедњег мјеста и да сваку изведену композицију испрати громогласан аплауз.

Посебну тежину овом концерту, који је Јанковић одржао у суботу увече, даје чињеница да је организован у оквиру циклуса концерата на којима се промовишу најбољи студенти Факултета музичке уметности, гдје је Јанковић на докторским студијама, што довољно говори о мјесту овог младог пијанисте на музичкој сцени.

- Сигурно да је велико признање и част одржати цјеловечерњи концерт као један од студената награђених од Факултета музичке уметности, али свакако и велика одговорност да се дата признања кроз квалитетан концерт на неки начин оправдају - рекао је Јанковић који је запослен као асистент на Академији умјетности у Бањалуци.

У чаробном звуку дјела из епохе романтизма које је, како каже Јанковић, бирао најприближније његовом сензибилитету, уживала је и публика.

- На самом почетку сам представио "Баладу" Владе С. Милошевића, нашег бањалучког композитора и етномузиколога, а потом сам одабрао капитална дјела Шуберта и Листа. У питању су виртуозна "Вандерер фантазија" и Листова Х-мол балада. Ту је било и неколико врло атрактивних краћих комада као што су Листове транскрипције Шубертових соло пјесама "Серенада" и "Гретхен за вретеном", те Листов "Тврдоглави Чардаш" - испричао је пијаниста којем су реакције публике јако значиле.

Виртуоз који биљежи успјехе на домаћим и међународним такмичењима, уз запажене концертне наступе у региону, одличан је студент друге године докторских студија Факултета музичке уметности. Усавршавао се на мајсторским курсевима код Хинка Хаса, Наташе Вељковић, Данијела Блументала, Александра Маџара и других.

- Свако знање сигурно да помаже у пракси, како оној извођачкој, концертној, тако и у педагошкој. Обавеза има доста, али сматрам да ће сва стечена знања и вјештине свакако ићи мени у корист као професионалном пијанисти, па и педагогу - закључио је Дејан Јанковић.

Концерт на Коларцу

Бањалучка публика имала је прилику да ужива у наступу Дејана Јанковића у априлу у склопу манифестације "Дани Владе С. Милошевића 2015". У мају се представио публици у Приједору, а тренутно се спрема за наступ у Музичкој галерији Коларчеве задужбине, који ће одржати 4. јуна у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана