Као фестивал нова звијезда на културном небу Требиња

Наташа Лазукић
Као фестивал нова звијезда на културном небу Требиња

Бањалука - Умјетници из Требиња окупили су се око заједничке идеје да култура у Републици Српској треба стално да расте и буде обогаћена новим догађајима, па су из тих разлога Јован Видаковић, Игор Дутина и Милица Дмитрић одлучили да оснују Удружење "Сунчана капија" и покрену "Као Фестивал".

Фестивал ће се одржати у Требињу од 15. до 17. марта, а у оквиру фестивала представиће се млади глумци са својим монодрамама.

- Сунчана капија је новоосновано удружење у граду Требињу које за свој циљ има да удахне нов квалитет култури овог града, а "Као фестивал" је прво јавно иступање. Око назива сунчана капија смо се окупили у нади да ћемо да провучемо на тај улаз цијели један сноп осунчане културе и да пружимо многим младим људима могућност да преко нас засијају под најплављим небом Републике Српске - говори Игор Дутина. Методом штапа и канапа кроз лични активизам, коришћењем властитих капацитета и уз подршку свих који на било који начин могу и желе помоћи Удружењу понуди алтернативу и допуну институционалним облицима културне продукције и тако отворе нови простор за афирмацију умјетника.

Излазак у јавност удружење "Сунчана капија" прославља организацијом "Као фестивала", током којег ће у просторима Музеја Херцеговине Требиње бити одигране четири позоришне представе, три монодраме и једна дуо драма професионалних младих глумаца школованих на бањалучкој Академији умјетности. Свесрдна подршка стигла је из Музеја Херцеговине гдје ће се фестивал и одржати.

- Почели смо причу потпуно сами, да би нам се успут придружили многи пријатељи културе овог града. А највећи пријатељи фестивала јесу свакако млади професионални глумци који ће свој раскошни таленат подијелити са нама 15, 16. и 17. марта - казао је Дутина.

Публици ће се ове године представити Марко Вукосав са монодрамом "Ко је то?", Александар Руњић са монодрамом "Гласај и трпи!", Иван Перковић и Александар Ристановић у представи "Црни хумор (живот оца Тодора, овог и оног света)" и Александар Ристановић у монодрами "Судница".

- Култура у Републици Српској, као уосталом на цијелом Балкану, трпи са једне стране због небриге и недостатка новца у институцијама које се културом баве на државном и локалном нивоу, а са друге стране је изложена бруталном императиву комерцијализације као наводно једином моделу који јој гарантује опстанак - закључио је Дутина.

Сунчана капија

"Сунчана капија" је новоосновано удружење у граду Требињу које за свој циљ има да удахне нов квалитет култури овог града, а "Као фестивал" је прво јавно иступање. Око назива сунчана капија смо се окупили у нади да ћемо да провучемо на тај улаз цијели један сноп осунчане културе и да пружимо многим младим људима могућност да преко нас засијају под најплављим небом Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана