Кански фестивал спреман за црвени тепих

Танјуг
Кански фестивал спреман за црвени тепих

Највећа свjетска филмска смотра, Кански фестивал, биће отворен по 68. пут у срijеду, 13. маја, под предсjедништвом славног америчког редитељског дуа, браће Коен, са филмовима који махом долазе из Европе и међународним звijездама, међу којима су Кејт Бланшет, Метју Меконахи и Вуди Ален.

У трци за главну награду, “Златну палму”, биће остварења прекаљених редитеља као што су Американац Гас Ван Сент (Море дрвећа), Француз Жак Одијар (Dheepan) и Италијан Нани Морети (Моја мајка) али и неколико новопридошлица.

Након оружаног напада на сатирчни лист “Шарли ебдо” и кошер супермарета у Паризу, почетком ове године, у којима је убијено 17 људи, безбjедност фестивала биће подигнута на највиши ниво. Представници седме умjетности, међу којима Катрине Денев, Вансен Касел, Леа Сејду, Марион Котијар, Наоми Вотс, Бенисио дел Торо и Натали Портман, прошетаће црвеним тепихом под будним оком безбједњака у цивилу, чији се број држи у тајноси.

У Кану се очекује и долазак “enfant trrible”-а француског филма, Жерара Депадијеа, који је посљедњих година био често у жижи пажње због разних скандала, од изгреда у пијаном стању до узимања руског држављанства како би избјегао плаћање пореза.

За разлику од досадашњих издања, која су започињала у знаку гламура и раскоши, овогодишњи фестивал ће отворити ауторски филм социјалне тематике, “Главу горе”, Францускиње Емануеле Берко, представнице једне нове генерације филмских стваралаца. То ће уједно бити други пут у историји Канског фестивала да дијело једне редитељке отвори фестивал, након Дијане Кирис 1987.

Међу 19 филмова у званичној селекцији, 11 долази из Европе, од којих је неколико снимљено на енглеском језику, што свједочи о све већој мондијализацији филмске индустрије: “Младост” Италијана Паола Сорентина, “Прича над причама” његовог земљака Матеа Гаронеа и “Гласније од бомби” Норвежанина Јоакима Трира.

У трци за Златну палму, трофеј који ове године слави 60 година, су и три остварења азијских аутора: “Убица” Тајванца Хуа Хсиао-Хсиена, “Наша мала сестра” Јапанца Хироказуа Коре-Еде и “Планине се могу подјелити” Кинеза Џије Џанкеа.

Велико интересовање влада за аустралијски “Макбет” са Марион Котијар и Мајклом Фасбендером у главним улогама, трилер “Сикарио” Канађанина Дениса Вилнева и мађарски филм о Аушвицу “Саулов син” Ласла Немеша.

По први пут у историји Канског фестивала, жиријем ће предсједавати двије личности, редитељи и браћа Итан и Џоел Коен који су освојили Златну палму 1991. са филмом “Бартон Финк”. Остатак жирија чине Канађанин Гзавије Долан, Мексиканац Гиљермо дел Торо, Американац Џек Џиленхал, Францускиња Софи Марсо, Шпанкиња Роси де Палма, Британка Сијена Милер и Малијка Рокија Траоре.

Након дуге “владавине” Жила Закоба, фестивал ће ове године добити свог новог предсједника у лику француског новинара и ТВ личности Пјера Лескира.

Осим филмова у главној селекцији, пажњу публике ће свакако заокупити и нека остварења која ће бити приказана ван конкуренције, међу којима је “Аутопут бијеса”, четврти наставак футуристичке саге “Побјеснели Макс”, у режији Џорџа Милера, са британским глумцем Томом Хардијем који замјењује Мела Гибсона у култној улози друмског праведника.

Нови филм Вудија Алена “Ирационални човјек”, са Хоакином Фениксом и Емом Стоун, анимирани филм “Мали Принц”, рађен по чувеном роману Антоана де Сент Егзиперија и редитељски првенац холивудске глумице Натали Портман “Прича о љубави и тами”, такође, побуђују пажњу.

Међу филмовима који би, као и сваке године, могли да изазову полемику су “Јастог” грчког редитеља Јоргоса Лантимоса, у ком се људи преображавају у животиње, и остварење са сценама сировог секса “Љубав” Гаспара Ноеа који је већ 2002. године скандализовао Кан са филмом “Irreversible”.

Жељно исчекивани документарац о животу Ејми Вајнхаус, “Ејми”, већ је изазвао бурно негодовање породице британске пjевачице.

На Крозети ће свjетску премијеру имати и два филма из Србије: “Панама” Павла Вучковића, који ће бити приказан у оквиру Специјалних пројекција и копродукција “Звиздан” Далибора Матанића која је дио селекције Извјестан поглед.

Кан ће по обичају угостити и највеће међународно тржисте филма, са више од 12.000 учесника, продуцената, редитеља и дистрибутера. Посебна почаст биће указана Кини и техничким иновацијама, а очекује се и долазак човјека задуженог за креирање садржаја на Нетфликсу, Теда Сарандоса.

Кански фестивал траје до 24. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана