Кан: Никад више кандидата за “Палму”

Танјуг
Кан: Никад више кандидата за “Палму”

Ни након двије недјеље, 20 филмова и безброј дефилеа црвеним тепихом, нема јасног фаворита у трци за главну награду Канског фестивала - Златну палму.

Престижно признање, које се додјељује најбољем филму у званичној конкуренцији, биће уручено у недјељу увече 26. маја, на основу одлуке жирија, којим предсједава амерички редитељ Стивен Спилберг.

И премда је ово била “родна” година када су филмови главне селекције у питању, ниједно остварење није успјело да се наметне као главни фаворит.

Најмање шест остварења има шансу да сутра однесу Златну палму - комедија браће Коен “Inside Llewyn Davis” о фолк пjевачу из 1960-их, “Велика љепота” о ноћном животу Рима Паола Сорентина, породична драма “Прошлост” Ашгара Фархадија, мелодрама о имигрантима “The Immigrant” Џејмса Греја и лезбијска прича о одрастању “Плава је најтоплија боја” Абделатифа Кешиша.

Консензус се увијек тешко постиже у Кану, али се на крају ипак оствари. Прошле године, филм “Љубав” Михаела Ханекеа био је од самог почетка фаворит, а успио је касније да освоји и Оскара за најбољи страни филм.

Годину дана раније, космичко промишљање Теренса Малика “Дрво живота”, такође, је био очигледан “материјал” за Златну палму. Али, 2010. Кан је остао затечен када је жири са Тимом Бартоном на челу одлучио да награди тајландски филм “Ујка Бунми који може да се сјети својих претходних живота”.

Поједини кладионичари, ове године, предност дају Фархадијевом филму. Ирански редитељ, чији је филм снимљен на француском језику, освојио је прије двије године Златног медведа у Берлину и Оскара за најбољи страни филм са остварењем “Развод”, које се, такође, бави породичним проблемима.

У сваком случају, француска глумица Беренис Бежо, која у Фархадијевом филму глуми самохрану мајку, растрзану измедју бившег мужа и садашњег партнера, чини се има најбоље изгледе да освоји Златну палму за главну женску улогу.

Главни конкурент јој је 19-годишња Адел Ексаршопулос, звијезда филма “Плава је најтоплија боја”, која је једно од главних откровења овогодишњег фестивала.

Американци имају, такође, добре позиције. Можда најбољи пријем у Кану доживио је филм браће Коен “Inside Llewyn Davis” и његова звијезда и нова нада Холивуда, Оскар Ајсак. Браћа Коен већ имају једну Златну палму за филм “Бартон Финк” из 1991.

Грејев “The Immigrant”, са Маријон Котијар и Хоакином Фениксом, подјелио је критику, али би мајсторски изведен портрет Њујорка 20-их година прошлог вијека могао да нађе пут до Спилберговог жирија.

“Небраска” Александера Пејна, са Брусом Дерном и Вилом Фортом, могао би, такође, да заведе жири својом сведеном причом о односу оца и сина.

Ту су још и геј мелодрама о екцентричном пијанисти Валентину Либерачију “Иза Канделабра” Стивена Содерберга, “Какав отац, такав син” о замјени беба, јапанског редитеља Хироказуа Коре Едеа и “Григрис” прича о хендикепираном плесачу Махамета Салеха из Чада.

Нема сумње да ће одлука бити тешка за жири у којем се поред Спилберга налазе Анг Ли, Никол Кидмен, Кристоф Волц, румунски редитељ Кристијан Мунђију, шкотска редитељка Лин Ремзи, јапанска редитељка Наоми Кавазе, француски глумац Данијел Отеј и боливудска звијезда Видија Балан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана