Кампања "Читајмо заједно" уз Дане читања широм Српске

M.Mи.
Кампања "Читајмо заједно" уз Дане читања широм Српске

БАЊАЛУКА – Дани читања у Републици Српској почеће 19. новембра, у оквиру овогодишње кампање "Читајмо заједно", коју Министарство просвјете и културе Републике Српске спроводи пету годину заредом с циљем да популаризује књижевност, културу читања и допринесе развоју читалачке публике.

- Током Дана читања ћемо у свим школама и библиотекама организовати активности са циљем популаризације књижевника, књижевности и културе читања - рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је данас са књижевницом Миланком Благојевић и оснивачем издавачке куће "Имприматур" Борисом Максимовићем озваничила  почетак кампање "Читајмо заједно", која се ове године одвија под слоганом "Да не останемо без ријечи".

Амбасадори кампање ове године су књижевница Миланка Благојевић и књижевник и новинар Милан Ракуљ, који ће током трајања кампање да уприличе књижевна дружења са ученицима.

- Жеља нам је да на овај начин утичемо на развој читалачке публике од најранијег узраста – навела је Тривићева и додала да ће кампању пратити промотивни спотови и билборди, као и наградна игра чији је циљ да анимира читалачку публику и приволи их да нађу времна за читање.

Министар Наталија Тривић данас је саопштила је и закључке са конференције о књижевности "Књижевност данас и сутра" који ће бити реализовани, а који се односе на побољшање положаја књижевника и књижевног стваралаштва. Како је она навела, Министарство ће повећати издвајања за откуп књига, али и редовно проводити ову активност сваке године, умјесто бијенално, како је то било до сада и објаснила да ће за те намјене бити издвојено 70.000 КМ и то 20.000 КМ путем  конкурса за откуп књига, а 50.000 КМ преко Друштва библиотекара Српске.

Тривићева је најавила и промјену концепта конкурса за издавачку дјелатност како би се подржала комплетна реализација - од објављивања и исплате ауторског хонорара аутору, до кампање и промоције књиге и аутора. Од издвојених активности, рекла је да ће Министарство иницирати измјену правилника о додјели књижевне  награде Удружења књижевника Републике Српске, да би та награда постала доступна свим писцима, те обезбиједити  средства за подстицаје ауторима за стваралачки рад и настанак нових дјела и да ће подржати оснивање Удружења књижевних преводилаца Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана