Како је настала посљедња Арсенова пјесма?

Б92
Како је настала посљедња Арсенова пјесма?

Посљедњу пјесму, коју је отпевао легендарни хрватски и југословенски кантаутор Арсен Дедић, написао је Новосађанин Александар Кравић. Овај познати новосадски музичар и дугогодишњи басиста у бенду Ђорђа Балашевића, испричао је за Б92 како је пјесма настала и који је био Арсенов први коментар кад је чуо пјесму.

 “Рекао ми је на свој духовити начин: ‘Ја ћу ово послушат’, а ако не ваља, ја ћу те вријеђат’. Ја ћу теби све рећи у лице’. Послије неколико дана се јавио и рекао: ‘Само комплименти’”, испричао је Кравић о својој сарадњи са Дедићем.


“Када ми је то рекао, сва моја музичка сујета је била задовољена, ако је уопште и постојала. Одмах је одлучио и да је урадимо“.

Убрзо је Арсен Дедић, са својим музичарима, снимио пјесму.

“Он је то врло добро оценио. Рекао је: ‘Увјерљива је’. И тачно: пјесма или је уверљива или није. Може да се каже ‘добра је пјесма’, ‘баш ме погодила’, али – пјесма или јесте или није увјерљива”, каже Кравић.

Арсен Дедић уносио је у своју поезију романтику, врло често и иронију и сатиру. Ипак, његове пјесме најчешће су одисале сијетом и меланхолијом. Управо у том посљедњем је и највећа повезаност са крајевима у којима је настала посљедња Арсенова пјесма, написана на екавици, отпјевана на ијекавици.

“И она звучи јако добро на ијекавици, али везу чине емоција сете и меланхолије која је нама у Војводини врло својствена”, сматра Кравић.

Након Дедићеве смрти, Александар Кравић добио је дозволу од музичаревог сина да заврши снимање спота и објави пјесму. Премијерно ће бити приказан у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана