Како је фармер из Велса ушао у рок легенду

Бранислав Предојевић
Како је фармер из Велса ушао у рок легенду

ЛОНДОН - Након 52 године ријешена је мистерија омота албума “Лед цепелин 4” једног од највећих рокенрол албума у историји, познатог и под надимком Зосо.

Иако је ријеч о једној од најпрепознатљивијих слика у рок историји, која приказује лик човјека сиједе браде који се се сагиње, држећи сноп прућа на леђима, док његове руке хватају штап остала је мистериозна и поред тога што је албум био и остао бестселер. Откривено је да је ријеч о фотографији насталој у касном викторијанском добу, а на њој се налази фармер из Вилтишира.

Брајан Едвардс, научник који је гостовао у регионалном историјском центру на универзитету западне Енглеске, рекао је да је наишао на слику у албуму фотографија током истраживања за изложбу у Музеју у Вилтширу, на којој је радио 2021. године. Његово је истраживање укључивало праћење свакодневних извора који су подстицали јавни ангажман и комуникацију са историјом Вилтшира, од слика, фотографија па све до артефаката. Едвардс је тражио старе фотографије Стоунхенџа и тада наишао на ону коју је прославио енглески рок бенд.

- “Лед цепелин” је створио звук који ме прати од мојих тинејџерских година, тако да се надам да ће откриће ове викторијанске фотографије задовољити и забавити Роберта, Џимија и Џона Пола - рекао је Едвардс.

На омоту чувеног албума изостала је било каква назнака имена бенда или наслова осим тајанствених руна које се могу прочитати као натпис “Зосо”. Уоквирена фотографија погнутог човјека, која се често називала сликом, објешена је на оштећени зид дјелимично срушене куће у предграђу. На задњој страни омота албума налази се стамбена зграда за коју се сматрало да је Салисбери кула у Бирмингему. Изворна слика откривена је у викторијанском албуму фотографија под насловом “Успомене на посјету Шејфтсбурију 1892. Поклон тетки од Ернеста”. Садржавао је више од 100 архитектонских и уличних сцена те неколико портрета сеоских радника из Вилтшира, Дорсета и Сомерсета. Даљим истраживањем Брајан је открио да се на фотографији налази Лот Лонг, који је рођен 1823, а преминуо 1893. године. У вријеме кад је фотографија настала Лот је био удовац и живио је у маленој колиби у Шејфтсбурију. Фотографију је снимио Ернест Хауард Фармер, који је био први директор тамошње школе фотографије. Оригинална фотографија данас се налази у Музеју Вилтшир у Девизесу, а за јавност би требало да буде изложена у прољеће 2024. године уз остале фотографије снимљене у исто вријеме. Директор Музеја Давид Досон рекао је да ће на овај начин славити рад Ернеста Фармера који је данас готово непознат, али је свакако једна од водећих фигура у развоју фотографије као умјетничке форме.

- Кроз изложбу ћемо показати како је Фармер ухватио дух људи, села и пејзажа Вилтшира и Дорсета, који су били велики контраст његовом животу у Лондону. Фасцинантно је видјети како је “Лед цепелин” развио ову тему руралног и урбаног контраста и како је постала фокус легендарне насловнице албума 70 година касније - навео је Досон.

Претпоставља се да је пјевач Роберт Плант фотографију нашао у продавници антиквитета у близини куће гитаристе Џимија Пејџа.

Класик

Објављен прије 52 године, 8. новембра 1971, четврти албум бенда продат је у више од 37 милиона примјерака широм свијета, а укључује и једну од најпопуларнијих пјесама групе, баладу “Стаирњаџ То Хеавен”.

Продуцирао га је гитариста Џими Пејџ, а сниман је између децембра 1970. и фебруара 1971. године, углавном у сеоској кући Хедли Гранж. Након што је претходни албум бенда “Лед цепелин 3” добио млаке критике, одлучили су да њихов четврти албум званично буде без наслова и да ће умјесто тога бити представљен са четири симбола, по један је одабрао сваки члан бенда, без навођења имена или било којих других детаља на омоту, створивши мистерију која је потрајала до данас. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана