Кабаре горчине и стварности

Јасмина Перишић
Кабаре горчине и стварности

Бањалука - Натуралистична и реалистична прича, са темом која иде корак даље у осликавању стварности и живота Срба повратника на Косову и Метохији, одушевила је публику и предочила јој кроз мјузикл и кабаре стварно стање међуљудских односа на Космету.

Представа “Хотел Косово”, аутора и редитеља Ненада Тодоровића, у извођењу Српске драме Народног позоришта из Приштине, друге такмичарске вечери Театар феста “Петар Кочић” у Бањалуци, оставила је бањалучку публику под јаким утисцима и дилемама о животу и односима Срба и Албанаца на Косову.

У уторак увече на сцени Народног позоришта Републике Српске, у овом, по ријечима критичара горком мјузиклу, смијенило се више од 30 савршено уиграних глумаца, а громогласан вишеминутни аплауз и овације публике доказ су да се труд умјетника исплатио. У сјајној глумачкој подјели бриљирали су Александар Михајловић, Бојан Стојчетовић, Милан Васић, Игор Дамјановић, Милена Јакшић, Зинаида Дедакин и други, а ову надасве убојиту причу дочарала је и плесна група “Стрит денс” из Косовске Митровице.

Главни лик Добривоје Анђелковић, након ратног вихора, враћа се из Крушевца у родно село Орловац на Косову и бива уплетен у сукоб са мрежом институција које га само пред камерама дочекују као драгог повратника. Чиста савјест му не дозвољава да одмах види да је ту непожељан, да је Косово сада за њега хотел у којем се не треба задржавати, што завршава трагично по главни лик.

Комад је рађен реалистично без патетике, а његови комични и цинични дијелови изазивали су и сузе и смијех на лицима видно задовољне публике. Режисер и директор овог позоришта Ненад Тодоровић рекао је да има проблем да раздвоји реалан живот на Косову од овог комада.

- Моја биографија ми је дала идеју за ову представу. Ово је прича о једном човеку који је унапред осуђен на смрт, с тим што ће му успут бити избрисан и живот. То су Срби са Косова, које то свакако чека, осим ако наставимо да будемо довољно безобразни да о томе говоримо. Не бавимо се тиме ко је више крив, већ како ће да прође реалан човек у судару кривица - рекао је Тодоровић.

Александар Михајловић, који је тумачио главни лик, каже да једини он од екипе није родом са Косова, али да му то није сметало да у потпуности доживи Добривоја.

- Овај лик није реалистичан конкретан лик о којем се говори, већ је архетип људи са Косова. Ненад се с једне стране наслонио на мјузикл, а с друге стране је ставио горчину тамошњег живљења. Мом лику је лакше било да доживљава то све, него да показује како јесте, да би се мука тог и тих Добривоја јасно видела са сцене - казао је Михајловић.

Филм и промоција

Филм Делберта Мана “Чежња под бријестовима”, снимљен према истоименом драмском тексту Јуџина О'Нила, приказан је јуче на сцени “Петар Кочић”, у оквиру пратећег програма фестивала. Промоција монографије “Бранислав Ђ. Нушић - Живот и дело” у издању “Службеног гласника Републике Србије” и “Лексикона драме и позоришта” у издању “Просвете”, аутора Рашка В. Јовановића, такође је одржана на овој сцени у 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана