Кабаре "Чезнем да вам кажем" и насмијао и расплакао Бијељинце

Срна
Кабаре "Чезнем да вам кажем" и насмијао и расплакао Бијељинце

БИЈЕЉИНА - Поетско-музички кабаре "Чезнем да вам кажем" насмијао је, али и расплакао бројне Бијељинце који су послушали аутора - глумца Милорада Дамјановића и током двочасовног програма отпустили сву тугу и срећу.

Дамјановић је рекао да је ово 64. извођење кабареа, који је прича о њему и о животу, а први пут су наступили у Бијељини.

На почетку овог узбудљивог дружења, одржаног синоћ у бијељинском Центру за културу, Дамјановић се сјетио 29. новембра 1984, када је био изабран за пионира који ће говорити пионирску заклетву и, како је истакао, тада пожелио да буде глумац.

Посебна атмосфера владала је у сали када је говорио стихове "Крваве бајке" - није се чуло ништа осим емоције која се изливала из његовог гласа, а на крају је истакао да овом пјесмом чува сјећање и на тај историјски догађај, али и на онај који се у мају ове године догодио у Србији, када је ова тужна пјесма добила нову, савремену конотацију.

У динамичном кабареу Дамјановић је причао и о томе како је заволио поезију, али и да због тога није био "популаран" међу дјецом, ни у основној, ни у средњој школи.

Дамјановић се сјетио како су га знали шутати на улици, пљувати, али и како је био тужан јер није знао зашто то проживљава, пуних осам година.

Он је навео да је 30 година касније био у Прибоју на "Данима Данила Лазовића", када су дошли бројни глумци и гости, те су отишли у кафану, а њиховом столу пришао је неки човјек и упитао га зна ли ко је, а он се загледао у његове очи и сјетио се "вође банде" која га је малтретирала прије три деценије.

Дамјановић је истакао да ту причу прича у кабареу јер зна да и у бијељинској сали сједи неко ко то пролази, те му поручио да не одустаје и да нађе своје уточиште, мјесто гдје ће га разумјети, а њему је то било позориште.

"Важно је да опростите, извињење ће доћи", нагласио је Дамјановић.

Овај глумац гледаоце је замолио да, колико год некада било тешко, памте само срећне дане јер је једино тако живот лијеп, након чега је отпјевана "Памтим само срећне дане".

Дамјановић се сјетио и деведесетих, те напоменуо да му је тешко да у Републици Српској прича о том периоду када је свуда било тешко, али овдје посебно.

"Иако се тешко живјело, људи су се више пазили", констатовао је Дамјановић.

Дамјановић је гледаоце замолио да никада не забораве шта су њихови родитељи урадили за њих, те завршио здравицом народу српском Љубивоја Ршумовића "Деца ти се рађала".

У кабареу игра Милорад Дамјановић, првак драме Београдског драмског позоришта, а учествују сопран, стални члан Опере Народног позоришта у Београду Наташа Радовановић, пијаниста Павле Јоксимовић и специјални гости, глумци Мина Лазаревић, Драгана Мићаловић и Стеван Пиале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана