Јунаци бајки у 21. вијеку

Александра Маџар
Јунаци бајки у 21. вијеку

Несумњиво је да су данашњи писци за децу пред великим стваралачким искушењима. Књига и култура читања налазе се у неповољној позицији, јер медији које доноси савремена технологија све више заузимају просторе дечијег интересовања.

Ово је мишљење књижевника за дјецу Дејана Алексића који је за свој рад награђиван многим вриједним књижевним признањима.

Истиче да су интернет, друштвене мреже, видео-игре и мобилни телефони у релативно кратком времену постали обиљежје и стварност најмлађих генерација.

- Савремени писци за децу треба да се снађу у условима потпуно промењеног животног окружења које диктира и другачије приступе читалачкој јавности - казао је Алексић.

Са чињеницом да је данас тешко заинтересовати најмлађе читаоце, који одрастају у времену када више не вјерују у традиционалне бајке, а своје јунаке оживљавају на "ајпеду" и "ајфону" слаже се и књижевник из Требиња Жељко Милошевић.

- Данашња књижевност за дјецу мора да буде у дослуху са савременим технологијама, јер је то начин да се у овом времену књига приближи дјеци - казао је Милошевић и додао да је потребно организовати већи број промоција и посјета књижевника школама.

Писање књижевности за дјецу у 21. вијеку захтијева много иновативности и искуства, а како каже Алексић, првенствено се морају узети у обзир очекивања дјеце.

- Није лако написати текст који има висок књижевно-естетски ниво, уз све елементе које књижевност за децу подразумева, а да при том младом читаоцу будете забавни и нови - сматра Алексић.

Супротно мишљење има писац за дјецу Урош Петровић.

- Морам мало да преокренем рутину. Мислим да суштински никада није било лакше и удобније бити писац, ако размотримо то олако прозивано време бурног развоја технологије у коме живимо - наглашава Петровић.

Подсјетио је да је некада за издавање књига било потребно право мало богатство, те да данас свако може да објави књигу.

- Раније се објављивање књиге није могло ни замислити без строгог, државног издавача, данас се без проблема самостално могу издати и сабрана дела. Рукописи су се преправљали и писали руком или писаћом машином, данас се то ради много брже, лакше и ефикасније на рачунарима - закључио је Петровић.

Реклама

- Некада је реклама за књигу била тешко замислива, данас и писац почетник може преплавити интернет насловном страном свог првенца. Све те чињенице довољне су да признамо да је данас све лакше, ефикасније и удобније него некада. На писцу је само да напише нешто што би деци 21. века било довољно занимљиво. Све остало не представља проблем. Ни нама, ни деци - рекао је Урош Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана