Jун Фосе добитник Нобелове награде за књижевност

ГС
Jун Фосе добитник Нобелове награде за књижевност

ОСЛО- Норвешки писац и драматичар Јун Фосе добитник је Нобелове награде за књижевност "због својих иновативних комада и прозе која даје глас неизрецивом", саопштила је данас Шведска краљевска академија, која додјељује награду.

Награда је вриједна 11 милиона шведских круна или око милион долара.

"Преплављен сам емоцијама и помало уплашен. Ово видим као награду књижевности која прије свега има за циљ да буде књижевност, без других разматрања", изјавио је Фосе, који је и пјесник.

Фосе /64/, који пише на најмање уобичајеној од двије званичне верзије норвешког језика, рекао је да награду сматра признањем том језику и покрету који га промовише и да на крају награду дугује самом језику.

Познат као "нови норвешки", који и користи само око 10 одсто становништва земље, Фосеова верзија језика развијена је у 19. вијеку са руралним дијалектима у својој основи, што га чини алтернативом доминантној употреби данског која је услиједила након 400 година савеза са Данском.

Поред више од двије десетине драма, овај писац је у периоду од четири деценије објављивао и романе, есеје, збирке поезије и низ књига за дјецу.

Према ријечима његовог издавача, Фосеова дјела преведена су на више од 40 језика, а било је више од 1.000 различитих продукција његових драма.

Установљене вољом шведског проналазача динамита и бизнисмена Алфреда Нобела, награде за достигнућа у књижевности, науци и миру додељују се од 1901. године.

Награда за економију је каснији додатак који је установила Шведска централна банка.

Поред награде за мир, награда за књижевност је често изазивала највише пажње и контроверзи, гурајући мање познате ауторе у жижу јавности, као и подизање продаје књига за добро успостављене књижевне суперзвијезде.

Током година, награда за књижевност је обухватила људе који су далеко изван традиције романописаца, укључујући драмске писце, историчаре, филозофе и пјеснике, а чак је отворила нови терен са наградом кантаутору Бобу Дилану 2016. године.

Прошлогодишњу Нобелову награду за књижевност добила је Ени Ерно, за своје углавном аутобиографске књиге које испитују сјећање и друштвену неједнакост, чиме је постала прва Францускиња која је освојила ову најпрестижнију свјетску књижевну награду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана