Јубилеј уз стихове

Александра Маџар
Јубилеј уз стихове

Бањалука - Најдубље мисли рођене на крилима стиха уз звук пјесме "Мy way" Френка Синатре обиљежиле су свечано књижевно вече Удружења књижевника Српске одржано поводом 20 година постојања.

Књижевници су у уторак увече у вијећници Банског двора Културног центра уз искрене емоције прославили јубилеј, а покровитељ вечери био је предсједник Републике Српске. Удружење је овим поводом предсједнику поклонило специјалну повељу.

Присјећајући се 1993. године, када је Удружење основано, предсједник Удружења књижевника Српске Јованка Стојчиновић-Николић цитирала је оснивача професора Николу Кољевића уз ријечи: Поезија нам је потребна као хлеб насушни.

- Никола Кољевић дао је печат на самом почетку, а сви остали који су долазили послије имали су благу стрепњу да оправдају овај велики корак који је он направио - рекла је Стојчиновић-Николић.

Она је прочитала и честитку предсједника Републике Српске Милорада Додика у којој се изражава увјерење да ће писци, као ствараоци ријечи, и заједно са народом, ствараоци Српске, наставити својим радом да показују свијету да су Срби народ духовности.

Гости из Удружења књижевника Србије, Српског књижевног друштва и Друштва књижевника Војводине су без много приче стихом честитали колегама овај значајан дан.

- Ово су, иначе, лепи тренуци у животу једног града и државе, па и моје личности саме, будући да имам доста пријатеља у Удружењу књижевника Српске. Сматрам да је овај тренутак неко надрастање времена и судбина књижевника, њихових амбиција у периоду од две деценије - истакао је књижевник из Београда Душко Новаковић.

У свом препознатљивом стилу књижевник из Бањалуке Боро Капетановић изговорио је стихове своје пјесме, а културу у Републици Српској описао је као порнографију за слијепе.

- Она се не види, али се осећа. Ми смо вечерас осетили да се ипак нешто у овој држави о питању културе дешава.

Удружење књижевника Српске је као девојка у раној адолесценцији, до касне адолесценције можда нешто направи, важно је да смо прешли ту малолетну фазу - кроз смијех је рекао Капетановић.

Повеље

На свечаној књижевној вечери уручене су и повеље књижевницима. Међу њима су и три постхумна признања за Николу Кољевића, Бранка Милановића и Владимира Настића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана