Јубилеј сребреничке библиотеке окупља младе умјетнике

Крстина Ћирковић
Јубилеј сребреничке библиотеке окупља младе умјетнике

Сребреница - Народна библиотека из Сребренице обиљежава 55 година рада, а тим поводом припремила је богат програм који обухвата литерарне и ликовне конкурсе.

Библиотекар Виолета Радић каже да је централно обиљежавање јубилеја било предвиђено за јун, али је због поплава на подручју ове општине одгођено за септембар.

Конкурси на тему "Моја библиотека" и изложба "Некњижна грађа Завичајне збирке библиотеке" само су неке од јубилејских активности које су дале шансу младим ствараоцима. "Поште Српске" пустиле су у продају посебну серију маркица са ознаком обиљежавања рођендана библиотеке.

- У септембру ћемо имати промоцију поштанске маркице, више књижевних вечери, као и додјелу захвалница и признања институцијама и појединцима који су допринијели унапређењу рада наше библиотеке - казала је Радићева.

Подсјетила је да је сребреничка кућа књига отворена 1959. године када је тадашњи Савјет за просвјету и културу ове општине обезбиједио средства за куповину неколико стотина наслова.

- Књижни фонд успјели смо да обогатимо захваљујући бројним донацијама. Тренутно имамо више од 36.000 библиотечких јединица - истиче Радићева.

Додаје да Библиотека, која је смјештена у просторијама сребреничког Културног центра, има 500 чланова. На 450 метара квадратних ради дјечије одјељење, одјељење стране књиге и научно и стручно одјељење, као и Завичајна збирка. Прије неколико година отворено је и подручно одјељење ове библиотеке у простору Основне школе "Коста Тодоровић" у Скеланима.

Изложба

- Поводом обиљежавања 55. рођендана библиотеке организовали смо изложбу некњижне грађе из завичајне збирке. На тај начин жељели смо да привучемо пажњу јавности и домаћих посјетилаца, али и да истакнемо значај ове врсте грађе за библиотеку и за овај крај уопште - каже Виолета Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана