Ју­би­лар­но, 25. из­да­ње смо­тре пи­са­не ри­је­чи у ор­га­ни­за­ци­ји "Гла­са Срп­ске" пр­ви пут он­лајн

Миланка Митрић
Ју­би­лар­но, 25. из­да­ње смо­тре пи­са­не ри­је­чи у ор­га­ни­за­ци­ји "Гла­са Срп­ске" пр­ви пут он­лајн

БАЊАЛУКА - Први дани септембра за љубитеље књига већ годинама су знак приближавања дана Сајма књиге у Бањалуци, а јубиларно, 25. издање смотре ове године неће бити одржано, бар не у свом традиционалном облику.

Сајам је требало да буде одржан од 15. до 21. септембра у Спортској дворани "Борик", међутим, према ријечима организатора, руководиоца Сајма књиге у Бањалуци Петре Ивић, због тренутне епидемиолошке ситуације сајам ове године неће бити одржан. Како је навела, због великог броја заражених особа, те због тренутне забране којом није могуће окупљање више од 50 људи у затвореном простору, не постоји могућност да сајам буде одржан у облику у којем је претходних година организован, те је стога одлучено да он буде одржан онлајн, први пут у својој историји.

- Како на Сајму књиге у Спортској дворани "Борик" буде више од 50 лица, само представника издавачких кућа, излагача, немамо могућности да организујемо Сајам књиге на начин како смо то радили протекле 24 године. Како бисмо остали у контакту са издавачима који већ традиционално, више од двије деценије, излажу на Сајму књиге у Бањалуци и љубитељима писане ријечи, одлучили смо се на промоцију издавача на порталу sa­jam.glas­srspske.com - навела је Ивићева.

Како је истакла, припреме за организацију сајма у онлајн облику су при крају, за промоције издавачких кућа које су најавиле своје учешће на овој, 25. по реду смотри писане ријечи.

- Издавачке куће нам још за наслове књига које желе представити достављају линкове који воде до веб-сајта на којем се књига представља. Портал sa­jam.glas­srspske.com биће активан од 15. септембра - додаје она.

Иако тренутна ситуација не дозвољава физичко одржавање сајма, она је навела да свакако постоје планови и опције да то буде омогућено у будућности.

- Уколико се стање у вези са вирусом корона побољша о питању броја обољелих, планирамо да 25. Сајам књиге одржимо до краја ове или на пролеће сљедеће године - објаснила је Ивићева.

Како је раније за "Глас" најавио начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Невен Станић, ово одјељење даће своју подршку организовању поменуте смотре.

- То је један нови, виртуелни концепт и Одјељење за културу, туризам и социјалну политику ће подржати овај догађај. То је нешто ново на нашим просторима и сигурни смо да ће и ове године све проћи успјешно, као и свих претходних година - изјавио је Станић.

Први Међународни сајам књиге одржан је у Банском двору 1996. године под називом "Бањалука '96", а директор првог сајма био је књижевник Ранко Павловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана