Јованка Стојчиновић-Николић: Унутрашњи сукоб испричан стиховима

Приредила: Цвија Мркоњић
Јованка Стојчиновић-Николић: Унутрашњи сукоб испричан стиховима

Добој - Човјек почиње малим ријечима како би своје унутрашње стање изнио негдје вани. Све вријеме кроз моје представљање поезије представљао се унутрашњи сукоб.

Рекла је ово пјесникиња Јованка Стојчиновић-Николић на књижевној вечери "Писцу у част" уприличеној у Центру за културу и образовање у Добоју поводом обиљежавања 40 година њеног стваралаштва.

У уторак увече представљене су књиге "Свјетлост над Стојчиновином" аутора Богомира Ђукића и збирка "Одабрани час", која обухвата најљепше пјесме ове чаробнице стихова према избору Драгана Јовановића Данилова.

- Од 1975. године објављено је више од 650 мојих пјесама, али многе забиљешке вјероватно никада неће угледати свјетлост дана - рекла је Стојчиновић-Николић.

О стваралачком опусу пјесникиње у монографској студији "Свјетлост над Стојчиновином" Богомир Ђукић наводи да стихови Николићеве садрже оно нешто више, одређену метафизику, те да су ријетки пјесници који су успјели да то постигну.

Јованка је раније, говорећи о збирци пјесама "Тринаести степеник", навела да су је пјесме довеле у тренутак јасног сазнања о себи у времену у којем живи и приближиле је прошлом времену.

- Пјесник исписује све оно што се дешава најчешће мимо његове воље, али и оно са мислима уназад, имајући потребу да забиљежи неко вријеме у којем је живио или живи - рекла је тада Стојчиновић-Николић.

Према њеним ријечима, свака њена збирка пјесама имала је свој животни пут, који понекад није био срећан и књига се није изборила за заслужено мјесто.

Нагласила је да постоје разни облици заустављања и загрцавања, искушења и других околности које утичу на живот једне књиге.

Пјесникиња чији стихови често говоре о љубави сматра да се љубав стално обнавља и понавља, али да је никада нема довољно, те додаје да она у људима увијек покушава да је пронађе.

Ова пјесникиња укупно је објавила 14 књига поезије, између осталих, "Звијезда скитача", "Тијесно небо", "Самоћа руже", "Камен моје крви", "Голо сунце", "Оскоруша", "Горка свјетлост".

Тренутно је предсједник Удружења књижевника Републике Српске.

Преводи

Бројне значајне награде и признања које је Јованка Стојчиновић-Николић добила за свој рад потврда су несумњивог квалитета њених стихова, чему у прилог говоре и превођења њених дјела на руски, италијански, њемачки, енглески, румунски, бугарски, јерменски, македонски, словеначки и украјински.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана