Јован Видаковић: Сценски покрет у оку камере

Ратомир Мијановић
Јован Видаковић: Сценски покрет у оку камере

Требиње - Фотограф Јован Видаковић из Требиња остварио је одличан успјех на 14. међународном тријеналу "Позориште у фотографској уметности", које се одржава у оквиру традиционалног позоришног фестивала "Стеријино позорје" у Новом Саду.

Видаковићу ће 26. маја у Новом Саду бити уручена бронзана медаља за фотографију "Мардук" из позоришне представе "Бабилон" у режији Мирослава Кожика.

- За ову представу инспирације није недостајало. Пошто је то комад без ријечи, у првом плану је музичка изражајност и језик тијела који прати импулсе. Глумци на сцени били су као један. Показали су да имају осјећај и темперамент, али и да тијела могу да кажу много више од ријечи - каже Видаковић.

Награђени фотограф истиче да комад "Бабилон" чине камерне сличице индивидуалног доживљаја пропадања древног Вавилона, повезане у један разиграни сценски облик саздан од маште.

Истиче да је велики изазов "хватање" правог покрета, израза глумчевог лица или саме атмосфере представе у правом тренутку, при ограниченим свјетлосним условима.

- Потребно је много труда, познавање фотографских техника, камере, као и позоришне умјетности, да би се све то забиљежило. Али управо то и чини највећу драж фотографисања позоришне представе - испричати причу помоћу тренутака залеђених у времену - каже Видаковић.

Додаје да је у савременом позоришту устаљена пракса да се снимају претпремијере.

- Ту фотограф може да се креће и контролише све елементе. Само када не могу да радим на проби, фотографишем премијере представа. Моје искуство је да се најљепши снимци догађају у тишини. Тада не могу да притиснем дугме, јер то омета глумце и публику - наводи Видаковић.

Осим позоришне, концертне и документарне фотографије, Видаковић умјетнички фотографише и трагове предака, природу, људе. Понекад и записује, али и прати своје снове. Фотографија је за њега и одређени начин живота.

- Овај посао тражи много одрицања, труда и непрестано учење. Ту нема мјеста за површност, него само за дубоку посвећеност коју захтијева умјетност - закључује Видаковић.

Печат

Стара је истина, каже Јован Видаковић, да се у позоришту тешко може снимити добра фотографија.

- Није довољно само "ухватити" призор, који је редитељ искомпоновао. Позоришна фотографија је добра, ако аутор може додати неки свој печат - истиче Видаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана