Јован Дучић краљ ријетких осјећања

Приредила: Александра Маџар
Јован Дучић краљ ријетких осјећања

Требиње - "Сваки човек може да увиди како треба да се одрекне хиљаду малих срећа па да дође до једне велике среће. Као да је срце човеково створено за један велики ударац, јер, неоспорно, има само једна велика срећа у животу.

Сваки човек може наћи један једини свој дан када је одиста осетио највишу срећу коју човек икад може доживети".

 

Говорио је и пјевао о људима, љубави, свим највећим страховима и патњама, немирима, али и највећим срећама које је успијевао мислима и својим личним емоцијама да испише велики српски писац и пјесник Јован Дучић. Дучић је рођен на данашњи дан давне 1871. године и иако звучи као излизана фраза, све оно што је икада записао, актуелно је и данас.

Наћи најсавршенији изражај, то је врховно начело његове поезије. У обради, он је одиста надмашио све што је до њега стварано у нашој лирици. Јак у изразу, отмјен, дискретан, духовит и љубак. Његова поезија бљешти сликовитошћу и мелодичним ритмом. Она је толико неодољива својим обликом и толико је суверено владала да су се најмлађи пјесници почели бунити против ње, осјећајући и сами њену чар и њен притисак уједно.

Мјесто снова, патњи, чежњи и дражи на свом тлу, у идеалима своје расе, он чудном и сјајном гипкошћу узима туђи, западни и латински идеал љепоте и живота, западни естетизам, отмен и виртуозан, али хладан, лишен дубоких заноса и узвишене етике. Он открива сасвим нове мотиве у нашој поезији, дотле неслућене, ријетка осјећања, бизарна, префињена. Чак и лична расположења, своју еротику, на примјер, он неће рећи једноставно нити ће дозволити да изгледа обична. Он има двоструки страх, од вулгарности мисли и осјећања и вулгарности израза. Снага и љепота његове поезије је у изражају. Он је пјесника схватио као "кабинетског радника и ученог занатлију на тешком послу риме и ритма".

Цитати:

"Никад човек не може да каже толико мудрости, колико може да прећути лудости"

"У једном роману има више љубави него у једном великом граду"

"Лепа је свака жена, осим оне која мисли да то није, и оне која мисли да то јесте"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана