Јосип Пејаковић: У лудници глава мора бити празна

Ратомир Мијановић
Јосип Пејаковић: У лудници глава мора бити празна

Требиње - Бард сарајевског глумишта Јосип Пејаковић извео је пред требињским љубитељима позоришта монодраму "Ућеривање", наставак култне представе "Ој животе", која је на предратним сценама бивше Југославије доживјела више од 3.000 извођења.

Пејаковић у монодрами, урађеној поводом 40 година умјетничког рада, позоришно оживљава свог безименог јунака, али у другачијем амбијенту, који постаје метафора времена у којем живимо - у предратној култној монодрами он је био невин у затвору, а у "Ућеривању" је паметан у лудници.
- Амбијент је промијењен, али менталитети нису измијењени. Као и она прва, монодрама је врло ангажована - у њој је пуно трагикомике коју смо живјели у времену рата и након рата, а завршава се најактуелнијим дешавањима у вези са овом нашом дневнополитичком ситуацијом - свим овим што паметан човјек у овој лудници може да доживи - рекао је овај првак драме сарајевског Народног позоришта.

Пејаковић додаје да, кад човјек дође у лудницу, глава му мора бити празна.

- Они те не могу запримит' ако ти ишта имаш у глави. Не могу те раздужити, односно пустити празне главе и шта онда? Они ти морају нешто ућерати. Само таког те могу пушчат' из луднице. Даклем, уђеш празан, а изађеш пун - каже Пејаковић.
Пејаковић додаје да је представа кренула из "пет препуних дворана Народног позоришта у Сарајеву", да би потом обишла готово цијелу БиХ, а "све са пуним салама и позивима да се понови".

Најављује да би монодрама ускоро требало да буде на турнеји и по сценама у Србији.

- У тајности сам написао монодраму "Ој животе" и једнога дана позвао своје колеге да дођу да је виде. Имао сам срећу да је тада у Сарајеву боравила Огњенка Миличевић, истакнути професор Факултета драмских умјетности у Београду и директор Земунског фестивала. Она ме је тада уврстила у конкуренцију и тако је почео живот најдуговјечније представе у историји југословенског театра - изјавио је Јосип Пејаковић.

Иако је са монодрамом "Ој животе", подсјетио је Пејаковић, прије рата "четири пута до крова пунио и велику дворану у Требињу", у четвртак увече је улазницу од седам КМ платило свега педесетак Требињаца.
- Глумци имају обичај да броје те празне столице. Мени оне не сметају - могу да играм и по кућама - рекао је глумац на крају представе, поздрављајући малобројну требињску публику.

Хрватска

Монодрама је, каже Јосип Пејаковић, и у Хрватској доживјела добар пријем код публике и поред негативне атмосфере створене медијским неспоразумима, попут оног на тему "како неко ко је Јосип може да се изјашњава као Југословен".
- Све је кулминирало инцидентом да је извођење у Задру и полиција морала да обезбјеђује - каже Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана