Језичким играма и квизовима против неписмености

Мирна Пијетловић
Језичким играма и квизовима против неписмености

Бањалука, Источно Сарајево - Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу УНЕСКО установила је 8. септембра 1967. године Међународни дан писмености, а овај значајан дан биће обиљежен посебно осмишљеним програмом широм Републике Српске.

Тако ће Матична библиотека Источно Сарајево у Дјечијој библиотеци од 12 часова промовисати највредније читаоце у акцији "Најчиталац Дјечије библиотеке", која је била организована у току љетњег распуста.

- Организоваћемо и дружење са пјесником Николом Вујновићем, који ће се представити са новом збирком пјесама за дјецу "Деца су од војске јача", а биће то прилика за промоцију радионица које се одржавају у Дјечијој библиотеци током цијеле године - најавили су из библиотеке у Источном Сарајеву. 
Додали су да ће у духу промовисања писмености, али и књиге и читања, организовати промотивни упис у библиотеку за одрасле по цијени од пет конвертибилних марака.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске у Бањалуци, према ријечима директора Љиље Петровић-Зечић, припремила је програм који ће бити одржан од 18 часова на платоу испред библиотеке, а код споменика Стефану Немањи.

- Жељели смо да, као прво, овај плато представимо као мјесто гдје би требало да буду одржаване културне манифестације, а одлучили смо да Међународни дан писмености обиљежимо нашом кампањом "Његујмо српски језик" - најавила је Петровић-Зечић.

Поред поучних паноа, које ће поставити на плато, све оне који дођу на плато очекује и језички квиз са пригодним наградама, а у духу овог празника. Тако ће најбољи, на примјер, бити награђени чланством у библиотеку.

- Послије едукативног квиза, посјетиоци ће имати прилику да уживају у језичкој комедији "Са смијехом кроз српски језик" коју изводи угледни лингвиста Милорад Телебак - најавила је директор националне библиотеке.

Она је истакла да је акција "Његујмо српски језик" одлично осмишљена, јер грађани кроз свакодневне језичке недоумице које промовишу познате личности могу лако да савладају језичке дилеме које имају.

Интересантно је да се 1965. године на Међународној конференцији у Техерану, којој су присуствовали министри образовања и културе земаља свијета, указало на проблем неписмености у свијету. Овај дан има циљ да подигне свијест људи о нивоу писмености у свијету.

Према подацима УНЕСКО-а, у свијету тренутно има 900 милиона неписмених људи, од којих је највише жена и дјеце, а према подацима из 2012. године, у БиХ има нешто мање од 15 одсто неписмених.

Писменост подразумијева познавање слова те умијеће читања и писања на било којем језику, а са 99,8 одсто најписменије земље на свијету су Куба, Пољска и Естонија. Афричка држава Буркина Фасо је најнеписменија земља на свијету са око 23 одсто писмених људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана