Језеро најбоља инспирација умјетницима

Милан Вујић
Језеро најбоља инспирација умјетницима

Градишка - На језеру у Ламинцима код Градишке у току је 17. ликовна колонија, на којој учествује десет академских сликара из Градишке, Бањалуке, Приједора, Новог Града, Ниша и Новог Сада.

У нетакнутој природи, магији коју пружа неколико језера окићених старим храстовима и јасењем, умјетници ће имати прилику да стварају најљепша дјела која ће остати овом граду. Предсједник Удружења ликовних умјетника Градишка Милован Чикић истакао је да сликари имају одличне услове за рад, а да је и амбијент веома инспиративан за умјетнике.

- Језеро окружено густом шумом и савршена тишина пружају сликарима све услове за рад, за стварање најбољих умјетничких дјела која остају нашем граду. Због оваквих услова за рад, наше колеге се увијек радо одазивају на нашу колонију - рекао је Чикић, те додао да сликари нису ограничени у избору тема.

Амбијентом је био очаран и сликар Миодраг Анђелковић из Ниша.

- Веома сам срећан што сам дио ове колоније јер гајим велику љубав према Републици Српској. Овом пејзажу смо се два дана чудили. Готово да је изашао из четке Клода Монеа. То је класичан пиктуралан пејзаж - објаснио је Анђелковић.

Анђелковић у својим радовима најчешће комбинује акварел, пастел и кинески туш као посебну технику, за коју каже да представља сам врх сликарства.
Један од десет учесника је и академска сликарка Маја Бојић из Приједора.

- Некада имам унапријед испланирано и замишљено како би то дјело требало да изгледа, али често се деси промјена као сада јер је ово мјесто рај за умјетнике - истакла је Бојићева те додала да јој је изузетна част што учествује на колонији у Градишци.

Сликар Младен Стајчић из Градишке редовни је учесник градишке ликовне колоније, гдје управо највећу инспирацију има међу храстовима и јасењем, али ове године је одлучио да колонији подари слику ријеке Саве.

- Овај крај је веома инспиративан и гдје год се окренете наћи ћете нови мотив за сликање. Ко дође једном на ово мјесто, обавезно дође поново. Ипак, ове године сам одлучио да насликам један мотив наше љепотице, ријеке Саве - казао је Стајчић. 

Организатор Ликовне колоније је Удружење ликовних умјетника Градишке у сарадњи са Завичајним музејем, Културним центром Градишка, Туристичком организацијом, а покровитељ је Градска управа Градишка.
 

Учесници 
На 17. ликовној колонији у Градишци ове године учествују значајна имена ликовног стваралаштва међу којима су: Миодраг и Мирјана Анђелковић из Ниша, Емилија Бороја из Новог Сада, Маја Бојић из Приједора, Сања Умићевић из Новог Града, Јелена Малеш из Бањалуке, те Миле Средојевић, Младен Стајчић, Огњен Тепавчевић и Александар Обреновић из Градишке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана