Јеврејски културни центар Арие Ливне у Бањалуци: Премијера композиције Zernь отвара концерт

Александра Маџар
Јеврејски културни центар Арие Ливне у Бањалуци: Премијера композиције Zernь отвара концерт

Бањалука - Публику очекује разноврстан програм новонаписаних композиција управо за Загребачки ансамбл флаута, од којих смо неке праизвеле у нашој протеклој сезони "Три годишња доба".

Задовољство нам је представити могућности и разноликости савремене музике писане за веће или мање формације флаута, укључујући пиццоло, алт флауту и бас флауту.

Овим ријечима за "Глас Српске" умјетнички руководилац ансамбла Рената Пенезић најавила је њихов први концерт у Бањалуци, који ће бити одржан вечерас у 20 часова у Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у оквиру манифестације "Дани Владе Милошевића". Звуци флауте отвориће наступ свјетском премијером композиције "Zernь" Дамјана Јовичина, српског композитора који живи и студира у Београду.

- Велико нам је задовољство гостовати на таквој манифестацији богатог програма и цијењених умјетника. Захваљујемо вашем надареном младом композитору Давиду Мастикоси на позиву - рекла је Рената.

Поред њиховог истинског талента и необичне појаве, када на сцену изађе десет флаутисткиња, њихово постојање је од великог културног значаја за музичаре на Балкану. Флаутисткиње свој репертоар кроје од низа савремених композиција чији су аутори композитори млађе генерације од којих је овај ансамбл наручивао дјела.

- Одлучили смо да публици овај пут представимо композиције три млада српска композитора Дамјана Јовичина, Драгане Табак и Давида Мастикосе, као и композиције хрватских аутора Тибора Сировице и Ивана Јосипа Скендера - најавила је она.

Загребачки ансамбл флаута, поред Ренате Пенезић, чине: Тамара Цоха Мандић, Ана Батиница, Дијана Бистровић, Марија Есих, Јелена Гечек, Катарина Хорват, Данијела Кларић Мимица, Ивана Вукојевић и Маријана Бачелић.

Музичка мисија

- Наша мисија је промовисање флауте и инструмената сродних флаути, а посебно нас весели када су у питању млади композитори и кад свирамо за дјецу и младе на неком од хуманитарних пројеката. Јако је важно упознавати младе са савременом озбиљном музиком и подстицати младе професионалце на стваралаштво на начин да им својим извођењима пружимо прилику да публика чује и осјети њихова дјела - објаснила је Рената Пенезић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана