Јелисавета - Сека Саблић за Глас Српске: Јавност признаје и оне који то не заслужују

Александра Глишић
Јелисавета - Сека Саблић за Глас Српске: Јавност признаје и оне који то не заслужују

Београд - Имам осећај за тржиште и никада се не љутим када управо оно призна глумца који није заслужио то место, али тако то функционише. Јер тржиште је слово А у свету глуме. Нисам увређена зато што ме публика повезује искључиво са филмским и телевизијским улогама, занемарујући све што сам деценијама стварала у позоришту. Не дајем пет пара на злобне коментаре.

Уз ове ријечи легенда српског глумишта Јелисавета - Сека Саблић припрема се за премијеру филма "Игла испод прага" редитеља Ивана Мариновића гдје је остварила занимљиву улогу жене са црногорског острва. Прва званична пројекција најављена је за 12. децембар у Центру "Сава" у Београду.

- Импонује ми што сам део ове приче, јер смо ми глумци сити јефтиноће, а верујем и публика. Али видим да глумци у старту препознају праве ствари, преко сценарија, разговора са редитељем, и радо улазе у такве пројекте - примјећује глумица. 

Иако дебитантско остварење, редитељу је донијело кандидатуру за црногорског "Оскара", а глумачкој диви прилику да још једном покаже сву раскош заната који је годинама пекла на позоришним даскама и пред филмским камерама. Филмски ентеријер чине прелијепи предјели острва Луштице, али и цијеле Боке Которске.

- Моја улога је предивна, а за прототип сам имала редитељеву баку која је права Луштичанка и дементна је. Али деменција је најмање битна, јер та жена на моменте говори највеће истине и мудрости. Редитељ ми је дао документарни снимак из приватне породичне колекције где сам видела ту баку - испричала је глумица која не крије да је одушевљена радом на овом филму.  

Присјетила се да су на филмски сет стигли у прољеће када су били идеални услови за снимање, а да је она тада имала много обавеза у Београду.

- У десет снимајућих дана путовала сам три пута. Иначе, филм превазилази наше стандарде и право је уметничко остварење. То је прича о менталитету који смо раније могли да видимо у филмовима Живка Николића - каже Саблићева. 

Мада иза себе има улоге због којих је публика деценијама радо гледа у бројним репризама филмова и серија у Мариновићевом првенцу видјела је посебан изазов.

- Реч је о оригиналној причи. Ти мали људи се батргају као црви у својим злоћама и жељама. Заправо, продају највећу лепоту, односно имање да би купили туш кабину. Али, све је то људски и нормално - открива глумица уз напомену да је истински уживала на сету у Црној Гори.

Високу оцјену даје и камери Ђорђа Харамбашића који је, како каже, успио да прикаже натприродну љепоту Луштице и њених становника.

- Иван је направио филм који је заиста раван светским стандардима и није чудо што су га Црногорци кандидовали за

"Оскара". Желим му много успеха и среће. Чак и највећа улога Николе Ристановског је само камичак у мозаику. А редитељ је све врло контролисано водио, као у савршеном камерном оркестру - рекла је Саблићева уз опаску да је свако ко је кандидован за ову престижну награду већ постигао одређен успјех.

Тренутно игра у три представе у београдским позориштима, а међу омиљеним драмским писцима издваја Милоша Радовића. Не крије да би без размишљања играла у сваком драмском комаду који он потписује.

- Генерално, нисам много играла у филмовима, али стварно сам поносна на остварење "Маратонци трче почасни круг" које није прегазило време - искрена је глумица која се недавно појавила у споту за пјесму "Силикони" популарне пјевачице Северине Вучковић.

Присјетила се како је дошло до те сарадње.

- Прво сам била запрепашћена њеним позивом и питала сам се шта ја могу ту да радим. Када сам поразговарала са њом и видела синопсис, схватила сам да могу да допринесем целој причи. Допало ми се, Северину много волим, а и она је играла у неким представама хрватских позоришта - каже Саблићева.   

Чешка школа

- Иван Мариновић је млад редитељ и потиче са Луштице. После првог разговора видела сам да је крајње озбиљан, а иако је врло скроман може да се похвали чувеном чешком школом филма. Почетак снимања је много одгађан као што се дешава и са већином филмова у региону - каже Сека Саблић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана