Јелица Брестовац o представи “Мајка српске сирочади”: Даринка ће нас натјерати да преиспитамо себе

Сандра Кљајић
Јелица Брестовац o представи “Мајка српске сирочади”: Даринка ће нас натјерати да преиспитамо себе

БАЊАЛУКА - Представа о Даринки Грујић Радовић отвориће многа питања и сигурно је да на њену причу нико неће моћи да буде равнодушан, каже за “Глас Српске” академска глумица Јелица Брестовац која ће играти главну улогу у монодрами “Мајка српске сирочади”, која је увелико у припреми.

Напомиње да је Даринка Грујић Радовић, коју су звали Мајка српске сирочади, била српска добротворка и хуманитарка која је помагала ратној сирочади. Безброј дјеце извела је на прави пут, а данас се мало и зна и прича о њој.

- Она не само да је деци пружила уточиште, храну и оно што је потребно за егзистенцију него их је и школовала да би постали људи са шансом да напредују и буду оно што би били да су имали своје породице. Нажалост, потпуно је скрајнута и није јој дат значај који свакако заслужује. Чак ни ја, када сам почела да радим представу, готово ништа нисам знала о њој. Не зна се ни где је њено гробно место  и, нажалост, стиче се дојам као да није ни постојала иако је учинила многа добра дела - истиче Брестовчева. 

Сама идеја о представи, наглашава, није била њена. 

- То је замисао Цветина Аничића, редитеља са којим сам радила већ неколико представа. Његова замисао је да кроз Даринку покажемо шта је прави патриотизам - каже.

Додаје да представу раде на један мало другачији, необичан начин, с обзиром на саму мистерију око Даринкиног живота. 

- Одлучили смо да ову представу урадимо као кореодраму, имаћемо доста покрета, тачније нешто између плеса и кореографије, али свакако у функцији саме приче. У представи ће се провлачити доста тога имагинарног и мистериозног. И сама Даринка није желела пажњу јавности, а ми ћемо кроз ову представу показати Даринкину потребу да проговори и да сазна шта се десило са свом том децом која су једног дана одрасла и отишла својим путем - истакла је Брестовчева.  Лик Даринке, додаје, не стављају  у одређен период њеног живота.

- То нам није ни било битно. Кроз представу ће се прожимати слике из неколико периода. У том кореографском делу представе приказаћемо ту мистериозност, а у другом, скоро па документованом, лик Даринке ће приказивати публици одређене делове свог живота и неке анегдоте - појаснила је. 

Очекује да представа поново не само скрене пажњу на Даринку већ да се та пажња и задржи и да се у будућности прича о њој.

- Даринка није имала своју биолошку децу, али су је звали Мама Грујић јер је толику децу усвојила, одгојила, пратила њихов живот, учествовала у свим њиховим радостима и тугама, борбама... Треба заиста да чујемо ту причу и да нам она буде пример тога шта је љубав и како треба развијати емпатију. Даринка отвара једно широко поље питања и преиспитивања. Она може да се сагледава и са личног и са друштвеног нивоа: ко смо, где смо, зашто ћутимо о стварима о којима треба говорити. Гледајући је, упитаћемо се шта су нам приоритети, да ли је нормално да се ћути о здравом и напредном, а да се оно искривљено, па и можда поремећено ставља у први план - нагласила је Брестовчева. 

Сматра да ће се свако, гледајући и слушајући Даринку која се, између осталог, у рату вратила из Америке у Србију да би помагала дјеци, преиспитати колико је спреман да се жртвује ради нечије добробити. 

Што се тиче премијере, за сада нису прецизирани ни датум ни мјесто.

- Ако Бог да, очекујемо да то буде средином септембра. Још ћемо “извагати” где ће бити премијера, а надам се да ћемо ускоро гостовати и у Српској - открива Брестовчева.

Иако у посљедње вријеме глуми углавном у комедијама, није јој, каже, било тешко пребацити се на тешку тему. 

- Имам улоге у драмама иза себе, тако да ми то није непознато, а и жељна сам разноврских  улога. Сам живот је проткан и смехом и сузама, и проблемима, радостима и тугама, па сви, а посебно ми глумци, носимо у себи читаву једну лепезу емоција. Ипак, сам приступ раду, тачније темељ је исти: глумац шта год да ради, томе приступа са озбиљношћу. Без обзира на то да ли је реч о комедији или драми, увек се бавимо неким проблемом, а шта ће то изазвати код публике, друга је ствар. Често и комедије у свом корену имају нешто што није нимало смешно ономе који пролази кроз то - каже Брестовчева.

Истакла је да је процес рада на овој представи веома занимљив, поготово што је ријеч о форми која ју је увијек занимала. 

- Сада ми се напокон испунила жеља, тако да се веома радујем овој новој представи - каже она.

Поред рада на представи “Мајка српске сирочади”, планира да заврши и рад на новој дјечјој представи, такође са редитељем Цветином Аничићем.

- Иако смо тај посао започели пре неког времена, стали смо из техничких разлога. У тој представи биће много лутака и биће веома динамична и захтевна. То ће сигурно бити празник и за очи и за душу. У септембру креће позоришна сезона, па се надам турнеји по региону, али и по другим земљама Европе, са старим али и са две нове представе - закључила је Јелица Брестовац.

Биографија

Јелица Брестовац је рођена у Сремској Митровици, а одрасла у Вашици поред Шида. Завршила је Академију уметности у Новом Саду у класи Мире Бањац. Дипломирала је представом “Дом Бернарде Албе”, коју је режирала Мира Бањац, играјући Понсију. Њен први професионални ангажман био је у позоришту “Добрица Милутиновић” у Сремској Митровици, а играла је у монодрами “Чавке на жици”.

Већ годинама ради као самостални умјетник.

Између осталог, играла је у представама “Тражим мужа”, “Шта остаје после заноса”, “Пипикине авантуре”, филмовима “Чарлстон за Огњенку”, “Док су они летели на месец”, “Козје уши”, серијама “Сељаци”, “Да се не прочује”, “Звездара”, “Наша мала клиника”, “Ургентни центар”...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана