Jејтс - творац келтске духовне идеологије

Срна
Jејтс - творац келтске духовне идеологије

БИЈЕЉИНА - Велики ирски писац Вилијам Батлер Јејтс (1865-1939), добитник Нобелове награде за књижевност, рођен је на данашњи дан 1923. године.

Његова лирика је космополитска, са ослонцем на хеленску и ромејску (византијску) симболику, али и дубоко у вези са ирским тлом и келтском традицијом.

У младости је био активни учесник ирског национално ослободилачког покрета, инспиратор “келтског препорода” и ирске културне идеологије.

У пјесничком развоју је прошао кроз више фаза (симболистичку, неоромантичарску), да би поткрај Првог свјетског рата достигао зрелост правог мајстора, једног од највећих у цјелокупној књижевности на енглеском језику.

Успио је да споји сирову снагу са високим интелектуалним рефлексијама, традиционалност и непосредну дневну ангажованост, па је и сада узор многим пјесницима.

Писао је и позоришне комаде у стиховима и прози, са темама из келтске митологије.

Најпознатија Јејтсова дјела су, када је ријеч о поезији, “Вјетар у трци”, “Острвце на језеру Инисфри” и “Торањ”. Од драма се издвајају “Грофица Кетлин”, “Суђена земља” и “Мачка и мјесец”, док су најзапаженији есеји “Келтски сутон”, “Идеје добра и зла”, “Сањарења о дјетињству и младости” и “Аутобиографија”.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана