Јединство, хор демонстратор

Александра Маџар
Јединство, хор демонстратор

Бањалука - Таленат чланова, традиција хора коју чувају и годинама "бране" највишим признањима, чврста и креативна рука диригента Српског пјевачког друштва "Јединство" утицали су на то да ова умјетничка цјелина буде радо виђен гост и учесник на многобројним такмичењима.

Овај пут, чланови хора и њихов диригент Немања Савић отпутовали су у Братиславу, гдје се до 12. јула одржава професионално такмичење хорова, гдје ће имати посебну улогу и задатак.

Поред тога што је Савићу указана част, јер је на ово такмичење позван као један од чланова жирија, Српско пјевачко друштво "Јединство" током свог боравка у Словачкој имаће задатак да буде хор демонстратор на својим наступима.

- Такмичење ће се одвијати у Цркви светог Марка и у концертној дворани у самом центру Братиславе. Моћ својих гласова представиће више од десетак хорова из различитих европских земаља, а "Јединство" ће на сваком од својих наступа интерпретирати дио репертоара, како духовне, тако и свјетовне музике - објаснио је Савић.

Занимљиво је и то да ће Савић овај пут, водити и музичку радионицу, односно хорски атеље у оквиру којег ће сви хорови учесници изводити двије композиције. Ријеч је дјелу управо, Немање Савића, "Крајишке пјесме", док је друга композиција из опела Стевана Стојановића Мокрањца.

- Године 2007. ми смо побиједили на овом такмичењу, те је због тога услиједио овај позив - подсјетио је Савић.

На појединачним наступима у Братислави, хор ће се представити изабраним дјелима из њиховог богатог репертоара духовне и свјетовне музике, а као солисти ће наступити сопрани Каролина Михајловић и Биљана Керкез.

- Очекујем да ће сви бити на висини задатка, као и увијек до сада, те да ћемо се представити на најбољи начин - додао је Савић.

Недавно је Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство" одржао концертну турнеју у неколико градова Швајцарске. Они су у  Луцерну, Цириху и Берну одржали пет цјеловечерњих концерата, а публика увијек у великом броју посјети њихове наступе.

Позив за Њу Џерси

Српско пјевачко друштво "Јединство" добило је свечани позив из мјеста Патерсон у Њу Џерсију, гдје би требало да наступе у октобру у оквиру свечаности храма у Патерсону.

- Поред тог наступа, позвани смо да одржимо концерте у Бостону и Њујорку. У току су припреме за реализацију путовања. Надам се да ћемо успјети ријешити све те ствари око финансија, виза и да ћемо добити потребну подршку како бисмо представили Републику Српску и нашу традицију онако како нам и доликује - рекао је Немања Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана