Јединствене досјетке за буру смијеха

Александра Маџар
Јединствене досјетке за буру смијеха

Бањалука - Популарност стендап комедије у региону апсолутно је у успону, а посебност овом сценском изразу даје интеракција са публиком, јер комичари немају написан текст.

Потврдили су ово популарни стендап комичари који годинама публику засмијавају својим досјеткама о различитим животним темама и дају шаљив поглед на свијет.  

- Стендап комедија практично није постојала код нас до прије неколико година. Сада без проблема распродамо улазнице за простор у којем наступамо, а ја то зовем популарност - рекао је стендап комичар Предраг Бајовић из Загреба који је увијек радо виђен гост у Бањалуци.

Са цјеловечерњом представом "С ногу" он је освојио регион, а наглашава да је стендап комедија посебна због интеракције са публиком.

- Код нас нема написаног текста. Постоји јасна комичарева намјера о чему ће се причати и на који начин, али неријетко то баш не испадне тако. Важно је да се људи смију, нешто спознају и да са осмијехом оду кући. Наравно, и да сутра то препричавају - казао је Бајовић.

Слично мишљење о овој врсти наступа има и комичар из Словеније Перица Јерковић који се као студент саобраћаја 2003. године почео бавити стендап комедијом.

- Заинтересованост људи за наше наступе је апсолутно порасла, али то не значи да је за комедију увијек вријеме и мјесто - објаснио је Јерковић.

Истиче да стендап комедија као сценски наступ захтијева неке техничке предуслове који су идеални у театру, док у клубовима и кафанама ситуација често није добра што се тиче сцене. 

- О свадбама, рођенданским прославама и синдикалним журкама да не говорим. Олакшавајућа околност за све потешкоће са којима се суочавамо је љубав према смијеху и забави - истиче Јерковић.

Доказ да је многима у циљу да квалитетан хумор буде представљен бројној публици, али и комичарима који желе да покажу своје квалитете је и постојање "СтандУпФестивала" у Србији.

- После четири године активног рада, од 2010. године, више од 1.000 наступа и четири фестивала можемо рећи да је ова форма постала популарна у Србији - истакла је један од оснивача фестивала продуцент Милица Михаиловић.

Најавила је и велики наступ, који је заказан за 1. април у београдском Дому синдиката гдје ће 1.600 посјетилаца моћи да се забави уз шале девет комичара са простора бивше Југославије.

Клупски наступи

- Пројекти који такође показују да је стендап комедија постала део наше културне понуде јесу и клупски наступи које комичари одржавају три пута седмично у Београду - каже Милица Михаиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана