Јецаји и аплауз одвели у звијезде вјечитог дјечака

Мирна Пијетловић
Јецаји и аплауз одвели у звијезде вјечитог дјечака

Београд - Бура емоција смјењивала се гласно и тихо, уз смијех, аплаузе, па сузе и јецаје на даскама Атељеа 212 у Београду, гдје је велики број колега, уз породицу и пријатеље дошао да упути посљедњи поздрав прерано преминулом глумцу Маринку Маџгаљу.

Комеморацију је отворио директор Атељеа 212 Бранимир Брстина, који је истакао да је његово вријеме тек требало да дође.

- Отишао је наш драги друг, омиљени глумац. То је велики губитак за позориште - рекао је управник позоришта Бранимир Брстина на комеморацији.

На посљедњи починак глумца су, поред родитеља и дјевојке, испратили бројни поштоваоци његовог лика и дјела. Тамара Крцуновић, Вук Костић, Слобода Мићаловић, Јелисавета Орашанин, Светислав Буле Гонцић, Светозар Цветковић, Милан Калинић, Огњен и Данијела Амиџић, Мирка Васиљевић, Гордан Кичић, Јелена Гавриловић, Мима Караџић, Тамара Драгичевић, Никола Којо и Александар Срећковић Кубура, били су само неки од присутних глумаца.

Сахрани су присуствовали и Петар Стругар, Ана Штајдохар и Никола Демоња, Олга Одановић, као и пјевачи Нигор и Тијана Дапчевић, те Милан Ђурђевић.

Крст је носио Саво Франовић, а Маринкову фотографију Маја Ђиновић. Они су Маџгаљеви блиски пријатељи. Иза њих су били Маринкови најближи пријатељи, међу којима су Огњен Амиџић и Ненад Јездић. Ковчег су, између осталих, носили Александар Срећковић Кубура и Андрија Милошевић који су пјевали крај ковчега. Оркестар је свирао пјесме "Један дан живота" Мише Ковача, "Болујем ја", "Мој голубе", "Ружо моја", "Тихо ноћи, моје злато спава".

Неутјешни родитељи, пријатељи и колеге прерано преминулог глумца нису могли да сакрију сузе, тугу и бол због одласка њиховог пријатеља, глумца Маринка Маџгаља.

Комеморација је завршена уз тактове пјесме "Свадбарским сокаком" коју је Маринко својевремено отпјевао, а дирљиве ријечи опроштаја изговорили су и његови велики пријатељи, глумац Андрија Милошевић и водитељ Огњен Амиџић, са којим је формирао групу "Фламингоси".

- Маринко и ја смо се случајно упознали и постали пријатељи. Он ме је увукао у глуму. Он би сад тражио да причам било шта. Провели смо невероватних 13 година заједно. Он је један од најталентованијих људи, у свим сферама. Ако је Маринко умро, као што кажу да јесте, онда човек стварно умире тек кад га забораве. Ја те, брате, нећу заборавити - рекао је Огњен плачући.

Маџгаљ је био веома близак пријатељ и са глумцем Андријом Милошевићем.

- Украо сам му много фора и можда ће тако он кроз мене наставити да живи - рекао је Милошевић.

Глумица Јелена Ђокић рекла је да је Маринков циљ био да развесели.

- Да могу - умрла бих сад од смеха за тебе, Маки мој. Тешимо се ми колеге данима да смо били привилеговани да будемо са тобом. Хвала ти што си трпео моје фалширање, хвала ти што ми долазиш у снове. Тебе је, стрико, баба остала жељна - казала је Јелена и расплака цијелу салу.

- Увек је била светлост око њега и пун је био љубави за све. Жвакао је живот пуних уста, као да је знао да мора брзо да га проживи. Опијао је све око себе својом топлином и емотивношћу - рекао је Александар Срећковић.

Горица Поповић је рекла да не умије да се опрости од глумца.

- Не умемо да се опростимо јер не желимо. Одлазак је неподношљив и бесмислен. Што неће бити на нашем броду тако незамењив путник, неће нас озарити његов осмех. Да је небо знало кога нам одузима... Бисер, делију. На погрешног си се намерила, смрти. Али, пријатељу, чувамо те. Ти си наш белутак из песме Васка Попе. Збогом, друже - изрецитовала је дио пјесме и заплакала.

Пуштен је инсерт из серије "Рањени орао" и севдалинка коју је глумац отпјевао "Крадем ти се у вечери ране".

Опроштају су присуствовали и Калина Ковачевић, Сека Саблић, Мирка Васиљевић, Вук Костић, Петар Божовић, као и министар културе Иван Тасовац и бивша глумчева супруга Дубравка Мијатовић, са којом има кћерку.

Глумац Маринко Маџгаљ преминуо је 26. марта након тешке болести у 37. години живота. Сахрањен је на Новом бежанијском гробљу у Београду, а велики број поштовалаца његовог лика и дјела дошао је да га испрати на вјечни починак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана