Јавне расправе спасавају статус театра и умјетника

Мирна Пијетловић Фото: А. Чавић
Јавне расправе спасавају статус театра и умјетника

Бањалука - Нацрт закона о позоришној дјелатности РС умјесто да буде чврст темељ новом, односно измијењеном, већ постојећем закону, који ће уредити позоришну дјелатност у корист оних који су свој живот посветили театру и умјетности, изазвао је бурне реакције због великог броја грешака, нејасноћа и недоречености које би и те како могле наштетити, како самој управи позоришта, тако и самом статусу глумца.

Бура у вези са грешкама у нацрту које се односе на само функционисање умјетничког савјета театра, на то да ли и под којим условима глумци могу радити и у другим театрима, па до тога ко одлучује о репертоару позоришта, гдје би се поједини комади могли и цензурисати, не стишава се и даље, па је Министарство просвјете и културе РС одлучило да организује јавне расправе на којима ће драмски умјетници и руководиоци театара РС предложити који је то најбољи начин да мањкавости буду отклоњене.

Приликом израде нацрта формирана је радна група коју су чинили директори професионалних позоришта у РС, између осталих, и Ненад Новаковић и Предраг Бјелошевић, директори Народног и Дјечијег позоришта РС, који тврде да коначан текст Нацрта закона о позоришној дјелатности са предложеним измјенама нису добили на увид.

- Упутили смо примједбе на радни текст нацрта, међутим, ни пет одсто примједби није уврштено у нацрт који је отишао пред посланике у Народну скупштину РС. Ми само желимо да буде донесен квалитетан закон који ће бити спроводљив у пракси у интересу запослених и сценске умјетности РС - казао је Новаковић.

Са њим се сложио и Бјелошевић, који је додао да је неопходно прецизно дефинисати дијелове нацрта попут оних о аматерским позориштима и њиховом дјеловању, као и дио о позоришним музејима "који ће кроз вријеме бити свједок постојања и дјеловања једне културне институције".

Милица Котур, вршилац дужности помоћника министра за културу РС, каже да је јавна расправа прилика да се чују примједбе на нацрт, а конструктивне ће, каже, свакако прихватити и уврстити.

- Свјесни смо грешака које ћемо управо јавним расправама, које ће, поред ове у Бањалуци, још бити одржане у Бијељини и Требињу, покушати отклонити и на крају, за нека три мјесеца, имати закон који ће на реалан начин уредити област позоришне дјелатности - истакла је Котурова.

Глумац Народног позоришта РС Љубиша Савановић истакао је да не жели да закон о позоришној дјелатности доживи судбину оног о кинематографији, који је допринио тоталном запостављању и неразвијању ове области у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана