Јасмина Нешковић: Награда потврдила квалитет

Мирна Пијетловић
Јасмина Нешковић: Награда потврдила квалитет

Бијељина - У Бијељини на “Мајским музичким свечаностима” осјећам се као код куће и баш зато увек имамо велику одговорност да се представимо како доликује, а награде су као иницијалне каписле, односно, дају нам крила да још више узлетимо ка врху.

 

Рекла је ово за “Глас Српске” диригент Мјешовитог хора “Соња Маринковић” из Новог Сада Јасмина Нешковић, који је освојио Гран при на “Мајским музичким свечаностима” у Бијељини, које су завршене у уторак.

- Награде дају смисао раду хора и подстицај да идемо даље. Када погледате у витрини све медаље које сте освојили, добијете потврду за сав труд који сте уложили - казала је Нешковићева.

Ово је само једна у низу награда овог успјешног хора, који је наступао на значајним фестивалима у Србији, Републици Српској, али и Русији, Њемачкој, Аустрији, Италији, Мађарској, Грчкој и другим земљама.

- Имали смо јако захтеван репертоар, који је обухватао дела композитора из доба ренесансе, па све до атрактивних савремених композитора. Публика је сјајно реаговала, а морам да истакнем да су симпатије обостране - истакла је Нешковићева.

Додала је да је фестивал, као и сваке године до сада, организован на високом нивоу, те да је конкуренција била изузетно јака.

Када је у питању стање и статус хорске музике данас, Нешковићева истиче да “треба да будемо срећни што се уопште негује хорска музика у овим тешким временима”.

- Изузетно мало се посвећује пажња хорској музици, а чињеница је да ми сваки пут на изузетан начин, у којој год држави да гостујемо, представљамо државу из које долазимо. Пре је држави било на понос да хор негде отпутује и да је са достојанством представља. Данас то, нажалост, није случај - опомиње Нешковићева.

Оно што даље планира овај хор је учешће на фестивалу у Бугарској, гдје ће извести посебан репертоар посвећен еминентним српским композиторима, међу којима је издвојила Стевана С. Мокрањца.

Фестивал

Традиционалним наступом хора “Србадија” на обиљежавању славе манастира Светог Василија Острошког у Бијељини, у уторак су свечано завршене “Мајске музичке свечаности”, које су ове године окупиле 42 хора из региона. Умјетнички директор фестивала Десанка Тракиловић оцијенила је да је овогодишњи хорски фестивал био сјајан и да се посебно радује због све већег учешћа дјечијих хорова на овој манифестацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана