Јасеновац највећа рана српског народа

Srna
Foto: agencije

ПРИЈЕДОР - Документарна изложба "Геноцид се не заборавља: Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945" отворена вечерас у Приједору, а један од аутора изложбе Јово Зорић истакао је да је Јасеновац највећа рана српског народа.

Зорић, који је професор историје, изјавио је да се историјска секција Угоститељско-економске школе, у којој је изложба отворена, сваке године труди да обиљежи пробој јасеновачких логораша и да је то ове године изложба документарно-историјске грађе.

"Јасеновац је највећа рана српског народа и ми настојимо да генерације које долазе знају шта се десило и да они исто то преносе на генерације које буду долазиле јер нараштаји морају да знају како се та трагична историја кроз коју смо прошли у Другом свјетском рату не би поновила", поручио је Зорић.

Он је додао да је логор у Јасеновцу био отворен 1.217 дана и да су се логораши исто толико дана надали да ће их неко ослободити.

"Партизанси покрет је 1943. године имао пола милиона бораца, имали су 50 дивизија али нису смогли снаге да ослободе Јасеновац. И тек 22. априла 1945. године сами логораши су се организовали и на крају је њих 91 преживио", рекао је Зорић, истичући да је годинама уназад било преживјелих логораша који су у школи редовно на историјским часовима говорили о страхотама у Јасеновцу.

Он је додао и да су им партнери у организацији изложбе били Музеј жртава геноцида у Београду који им је изашао у сусрет и послао све тражене материјале, те Спомен подручје Доња Градина и Музеј Козаре у Приједору, а користили су и грађу професора Гидеона Грајфа "Јасеновац - Аушвиц Балкана".

Директор школе Дражена Мршић изјавила је да је изложба њихов скромни допринос дану сјећања на жртве јасеновачког злочина.

"Намјера нам је била да нашу дјецу освијестимо јер њихово знање о Јасеновцу јесте да је то масовно страдање Срба, Јевреја и Рома , а нису у ствари свјесни монструозности тог злочина. Ми смо жељели да нашим ученицима укажемо о каквим злочинима је ријеч, а током припреме смо се одлучили да изложбу отворимо и за грађане и за све ученике других основних и средњих школа у граду", изјавила је новинарима Мршићева.

Она је позвала све ученике приједорских школа да од сутра па до сриједе 26. априла у времену од 10.00 до 14.00 часова посјете ову изложбу у просторијама Угоститељско-економске школе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана