Јанко Веселиновић - Романсијер, приповједач и и драмски писац

Срна
Јанко Веселиновић - Романсијер, приповједач и и драмски писац

БИЈЕЉИНА - Јанко Веселиновић (1862-1905), један од најбољих српских романсијера, приповједача и драмских писаца 19. вијека, умро је на данашњи дан 1905. године.

Био је реалиста и романтичар, превасходно сликар мачванског села, које је описивао са много љубави, идеализујући његов патријархални живот. 

Одлично је познавао српски језик и вјешто га користио у романима, приповијеткама и позоришним комадима. 

Међу његовим дјелима су романи: "Хајдук Станко", "Јунак наших дана" и "Борци", те збирке приповједака: "Слике из сеоског живота", "Од срца срцу", "Рајске душе", "Зелени вајати", "Мале приче" и "Сељанка". 

Писао је и драме, а глумио је у представама "Подвала", "Ђидо" и "Девојачка клетва". 

Написао је комад "Потера" (са Илијом Станојевићем9 и позоришну игру са пјевањем "Ђидо" (са Драгомиром Брзаком), а заједно са Браниславом Нушићем веселу игру "Чучук Стана", која никада није доживјела премијеру. 

У позоришту су игране Веселиновићеве представе "Јадац", "Код врачаре", "Хајдук Станко", "Деоба", "Момче", "Дукат на главу" и "Кумова клетва". 

Јанко Веселиновић био је учитељ, али и активан у политици - често у сукобу са властима. 

Крајем 1900. године мијењао је Бранислава Нушића на позицији драматурга Народног позоришта у Београду. 

Преминуо је од туберкоулозе. Његовој сахрани присуствовали су бројни књижевници и новинари, између осталих: Симо Матавуљ, Милорад Митровић, Милорад Гавриловић, Милан Грол и Радоје Домановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана