Јадран Малкович, глумац, за “Глас Српске”: Завист и небрига зло овог времена

Миланка Митрић
Foto: Небојша Бабић/киноист.ру

Сада када је прошло више времена од почетка приказивања серије “Азбука нашег живота” могу лако и са сигурношћу да кажем да је ова серија заиста била потребна публици.

Започео је овако разговор за “Глас Српске” глумац Јадран Малкович (Маљковић), осврћући се на серију “Азбука нашег живота”, у режији Јелене Бајић Јочић, чије емитовање је недавно почело, а у којој он игра Уроша, односно, једну од главних улога.

- Можда потреба није права реч, можда бих пре рекао да је у ствари жеља публике за оваквом серијом је дефинитивно велика - додаје овај глумац, који је публици у региону познат и по улози у серији “Црна свадба”, коју је режирао Немања Ћипранић.

ГЛАС: Мислите ли да људи (што серија “Азбука нашег живота” показује, али и у стварности), проведу више живота тражећи срећу, него живећи? Да ли је трагање за сталном срећом једна од највећих човјекових заблуда?

МАЛКОВИЧ: О да, свакако. Константна потрага за нечим новим, већим, бржим, новијим, а истовремено не вреднујући, или бар не довољно, оно што имамо и људе којима смо окружени. 

ГЛАС: У серији су оживљени животи испуњени лажима, обманама и преварама. Зашто је тако и у стварности, односно, зашто је пут скривања и неискрености нешто што већина бира, наспрам искрености и отворености? 

МАЛКОВИЧ: Јер је тако у тренутку лакше. Мислим да је потреба за тренутним задовољењем у комбинацији са страхом превладала. Размишљање на дуже стазе и о томе шта је правилна ствар/одлука у том тренутку заврше у трећем плану. 

ГЛАС: “Црна свадба” је једна од серија у којој је публика у регији имала прилику да Вас гледа ове године. Улога коју у тој серији играте јесте улога једног моћника (али у исто вријеме и пијуна веће силе) што такође на један начин одражава стварност. Какви људи опстају у таквом свијету?

МАЛКОВИЧ: Људи који су довели себе у ситуацију да морају да живе у таквом свету кроз погрешне одлуке и процене. Који некако опстају од момента до момента. Живот препун опасности, несигурности и можда најгоре од свега зависности од других. Могу да замислим да је параноја саставни део.

ГЛАС: Такође, “Црна свадба” проговара о сујевјерју, вјеровањима и празновјерјима, зазирући у сферу ирационалног и необјашњивог. Колико Вам је било интересантно глумити у серији која приказује такво нешто и да ли сте Ви посебно нешто истраживали о народним вјеровањима и причама? 

МАЛКОВИЧ: Јако интересантно. Ја о тим обичајима нисам ништа знао, нисам чак никада ни чуо за њих. Немања Ћипранић (редитељ) и Страхиња Маџаревић (креатор) су детаљно истраживали ту тематику са људима који су стручњаци на том пољу. А ја кроз разговоре са Немањом. За мој лик није било потребно дубоко да улазим у ту тематику, јер су његове (Владимирове) мотивације другачије.

ГЛАС: Серија приказује исконску борбу добра и зла увијек присутну у свијету и у људима. Шта бисте рекли да је највеће зло против којег се у овом времену боримо?

МАЛКОВИЧ: Завист и небрига. 

ГЛАС: Током своје каријере, играли сте у бројним остварењима рађеним за иностране продукције. Шта бисте издвојили као позитивна искуства што се тога тиче?

МАЛКОВИЧ: Све. Сваки од пројеката на којем сам радио је допринео томе да нешто ново научим, да упознам нове људе, да направим следећи корак у каријери.

ГЛАС: На чему тренутно радите и да ли можете ишта да нам откријете о Вашим будућим плановима?

МАЛКОВИЧ: Тренутно је промоција “Азбуке нашег живота” у првом плану. Након тога снимам у Немачкој серију “Обе стране амбиса”, па ми предстоји снимање “Хероја Халијарда” у режији Радоша Бајића и друга сезона “Азбуке нашег живота”. То су потврђени пројекти, а имам и непотврђених о којима ћу када будем знао више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана