Изложбу посвећену Милици Бабић преносе у Херцег Нови

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ- Директор "Херцег Фест" из Херцег Новог Гордана Поробић Крцановић рекла је да су планирали да изложбу посвећену Милици Бабић, супрузи Иве Андрића, која је отворена у Шамцу, пренесу у Андрићеву кућу у Херцег Новом.

"Дошли смо у Шамац на Фестивал Милица и ова посјета је почетак заједничке сарадње на плану културе са Центром за културу у Шамцу", рекла је Крцановићева.

Сарадња у области културе била је тема разговора Крцановићеве и начелника општине Шамац Ђорђа Милићевића.

"Договорили смо да се састану начелник општине Шамац и предсједник Скупштине општине Херцег Нови и да сарадњу, поред Фестивала Милица проширимо и на неке друге обасти", рекао је Милићевић.

Он је указао на важност да се кроз одржавање Фестивала "Милица" на културном нивоу увезује Народно позориште из Београда са центрима за културу из Херцег Новог и Шамца.

"Ријеч је о културном пројекту који увезује три земље у којима српски народ има јединствен културни простор Републике Српске, Србија и Црна Гора", рекао је Милићевић.

Директор Центра за културу у Шамцу Миланка Благојевић рекла је Срни да је Милица Бабић, рођена Шамчанка, радни вијек провела у Народном позоришту у Београду као костимограф, а када је Иво Андрић примио Нобелову награду направили су кућу у Херцег Новом и тамо живјели, гдје је она и умрла.

"Од те њихове куће данас је направљен музеј у коме се његује сјећање на живот Милице и Иве Андрића у Херцег Новом", рекла је Благојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана