Изложбу Горанке Матић у Бањалуци видјело више од 4.000 људи

Танјуг
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- У Музеју савремене умјетности Републике Српске (МСУРС) у Бања Луци данас је након два мјесеца затворена ретроспективна изложба „Искуство у гужви“ ауторке Горанке Матић, која је била реализована у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду.

У периоду од 10. марта до 3. маја забиљежено је више од 4.000 посјетилаца што указује да публика умије да препозна квалитетне садржаје које пружа Музеј Републике Српске, наводи се у саопштењу МСУ.

Ова изложба је привукла велики број публике млађе, средње и старије генерације својом занимљивом тематиком која је обиљежила дух времена 80-их и 90-их година прошлог вијека.

Посебно је значајна чињеница за Музеј да је изложба Горанке Матић вратила у пуном капацитету публику након двогодишњег искуства са пандемијом вируса корона.

У току поставке организовано је 20 групних вођења за ученике основних школа, средњошколаца различитих смјерова гимназије, Католичког школског центра „Блажени Иван Мерц“, Технолошке школе у Бањалуци, за студенте различитих одсјека са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Филолошког факултета, Академија умјетности у Бањалуци, али и стручна вођења за ширу јавност.

Горанка Матић је српска је историчарка уметности и фотографкиња рођена у Марибору (Словенија).

Фотографијом је професионално почела да се бави 1980. године, од 1986. излаже у земљи и иностранству и њен опус обухвата портрете писаца, рок и поп музичара.

Током 80-тих година 20. вијека њен рад је нарочито значајан у области рок фотографије.

Као прослављена фотографкиња музичког покрета „Нови талас", снимила је фотографије за омоте многих београдских бендова, од рок састава Идоли за чувени албум „Одбрана и последњи дани“ до сарадње са Екатерином Великом, Цанетом из групе Партибрејкерс, Којом из бенда Дисциплина кичме, Бајагом и многим другим соло музичарима и групама.

Умјетница данас живи и ради у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана