Изложбом слика “Моја ћирилица” отворен Међународни сајам књига у Подгорици

Срна
Foto: vijesti.me

ПОДГОРИЦА - Међународни подгорички сајам књига и образовања вечерас је отворен изложбом слика “Моја ћирилица” аутора Олгице Стефановић.

Изложбу, коју је приредила Народна библиотека Будве, свечано је отворио Александар Јерков који је нагласио да се годинама брину о ћирилици и старају да се ћирилична ријеч чује, разумије и види.

“Једна библиотека и једна умјетница пронашли су начин да поново оживе љепоту тих слова да нас подсјете на оне дивне минијатуре, иницијале, капитале који су красили најљепше рукописе који су икада настајали и да вас изненадим најистрајније”, навео је Јерков.

Он је објаснио да је једном приликом разговарао са колегом из Гетингена, који је европски стручњак за дигитализацију, који му је рекао да ћирилицу треба оштампати на папиру, јер је то једино поуздано, трајно.

“Када погледамо наше старе књиге, рукописе и бунабуле и када видите љепоту тих слова и њихову радост, онда ово видите да је ово једно обнављање културе чувања успомена и памћења, културе живота и једне, а то у Црној Гори мора да буде јасно речено, културе демократије.

Он је навео да се у тој култури не скидају ћирилични натписи током ноћи него се пуштају људи да буду оно што јесу.

Овогодишњи јубиларни 15. сајам књига, који ће трајати до понедјељка, 4. октобра, свечано је отворио драмски писац и аутор књижевних дјела за дјецу Дејан Алексић.

“Будући да живимо у времену које отвара парадокс Пандорине кутије у смислу да су знање и књига доступнији него икада, а заправо често се поставља питање има ли књига, у овој форми у којој је познајемо вијековима будућност пред најездама нових медија, савремених технологија и дигиталне стварности”, рекао је Алексић.

Сајам је окупио бројне домаће и иностране излагаче, а земља гост сајма ове године је БиХ.

Међународни подгорички сајам књига и образовања, након једногодишње паузе, организује издавачка кућа “Нова књига”, главни покровитељ је Министарство просвјете, науке, културе и спорта, а улаз је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана