Изложбом радова почели књижевни сусрети на Козари

Срна
Изложбом радова почели књижевни сусрети на Козари

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре вечерас је отворена изложба радова насталих на Ликовној колонији “Сретен Стојановић” на Козари у августу, којом су званични почели 49. Књижевних сусрета на овој херојској планини.

Ријеч је о 23 дјела осам аутора који су били учесници колоније У питању су технике уље на платну, акрилик на платну, комбиноване и акварел.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да је специфичност колоније да је вирус корона утицао да позову домаће ауторе да учествују на колонији што није утицало на квалитет дјела која су потпуно равноправна када се другима насталим на претходним колонијама.

На Козари су почетком августа стварали Радмила Лиздек, Оливера Баста, Маја Шолак Батаковић, Николина Песлаћ, Бранко Јунгић, Ренато Ракић, Богдан Радовић и Борис Еремић, који је био селектор Колоније.

Изложбу је отворила вршилац дужности начелника Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић која је истакла да је изложбом почео званични програм 49. Књижевних сусрета на Козари који ће љубитељима књижевности и ове године понудити богат програм.

Поред традиционалног спомена на Скендера Куленовића и поетског часа на Палежу 10. септембра, она је навела да ће централне манифестације као што је свечана академија и уручивања награде за животно дјело “Скендер Куленовић-Књижевни вијенац Козаре”, поетски час на Мраковици и вече лауреата бити одржане 17. и 18.септембра.

“Ту су и нова издања из едиције Књижевних сусрета под називом жОвјенчаниж, а ријеч је о промоцији двије нове књиге, односно изабраним дјелима два лауреата ранијих сусрета Стевана Раичковића и Драгослава Михаиловића која је заказана за 16. септембар”, истакла је Касаловићева.

Академски сликар и теоретичар умјетности Дариа Вујасин рекла је да је једна од карактеристика стварања у околностима и времену трајања ликовне колоније синтеза изузетних умјетничких идентитета и личности.

Програм Књижевних сусрета наставља се сутра када ће професор Горан Максимовић, предсједник жирија сусрета, одржати предавање у Лапидаријуму Музеја Козаре у 18.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана