Изложбе, филмови и поезија за историјски јубилеј

Цвија Мркоњић
Изложбе, филмови и поезија за историјски јубилеј

Бањалука - Различите поставке, филмске пројекције и стихови дио су програма који су институције културе и умјетници из Републике Српске организовали поводом стогодишњице од почетка Првог свјетског рата.

Изложба "Велики рат 1914 - Српске земље и Европа у првој години рата", коју су приредили музејски савјетник Милица Радојчић и виши кустос Јанко Врачар, отворена је у четвртак увече у препуном Музеју Републике Српске у Бањалуци у присуству бројних личности из јавног и културног живота РС.

Поставку, коју чини неколико цјелина представљених фотографијом, документом и предметом, званично је отворио предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић.

- Невјероватне су сличности између данашњег времена и оног отприје сто година. И данас је фронт у Украјини, а иако није свјетски сукоб, она је линија подјеле свјетских сила. БиХ је и даље међународни протекторат. Балкан је и данас пун подјела, а ми смо опет предворје Европе - казао је Радојичић на отварању истичући да је због будућих генерација веома важно подсјећање на догађаје из 1914. године.

Један од аутора изложбе, виши кустос Јанко Врачар каже да су жељели да преко поставке представе најважнија дешавања из Првог свјетског рата.

 - Настојали смо да прикажемо да су Њемачка и Аустроугарска најодговорније за избијање рата, а изложбу смо дуго и темељно припремали, више од годину. Посјетиоци могу погледати пјешадијско наоружање из тог периода и реплике униформи - казао је Врачар.

Асистент на Катедри за историју Филозофског факултета у Бањалуци Боривоје Милошевић наглашава да изложба има вишеструки значај, јер говори о једном од најважнијих догађаја у историји.

- Први свјетски рат је промијенио карту Европе. У њему је учествовало 36 земаља, а као посљедицу је имао пустош и бројне жртве. У историју је послао четири царства и четири династије - подсјетио је Милошевић уз напомену да је Србија у то вријеме изгубила готово трећину становништва.

Поставку чини неколико цјелина: Увод (од Берлинског конгреса 1878. до атентата у Сарајеву 1914); Сарајевски атентат; Јулска криза; Почетак рата и планови зараћених страна; Ратне операције у Србији 1914. (наоружање и опрема српске војске, Церска битка, битка на Дрини, Колубарска битка, Нишка декларација, аустроугарски терор над српским народом)...

Отварање изложбе увеличао је наступ прве хармонике РС, БиХ и свијета Радована Ивановића и извођење композиције "Тамо далеко". Директор Музеја РС Нада Пувачић подсјећа да је ова пјесма настала на Крфу 1916. и да је окарактерисана као химна солунских ратника.

- Ништа тако дубоко није исказало патњу српског војника као ова пјесма - сматра Пувачићева.

Изложба је под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, а реализована је у сарадњи са Историјским музејом Србије, Војним музејом у Београду и Архивом РС у Бањалуци. Сви који желе могу погледати изложбу до децембра.

И Кинотека РС обиљежава овај значајан историјски јубилеј, а тим поводом је у Источном Сарајеву организовала специјалан програм назива "У контексту". Манифестација обухвата изложбу "Србија и Срби на филму у Првом светском рату", као и пројекције документарних и играних филмова о Великом рату, а траје до 30. јуна у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда.

Бањалучки књижевник Ранко Павловић дао је свој допринос јубилеју написавши пјесму посвећену Гаврилу Принципу.

У Владичанском двору у Мостару у четвртак увече отворена је изложба архивске грађе "Млада Босна и Сарајевски атентат", коју је приредио Архив Републике Српске у сарадњи са мостарским одбором Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

- Ова изложба је значајна, јер на прави начин освјетљава историјске чињенице и улогу "Младе Босне", Гаврила Принципа и српског народа - рекао је мостарски парох Радивоје Круљ отварајући поставку.

Наглашава да је сваки рат велико зло и изражава наду да ће ова изложба допринијети помирењу међу људима.

Директор Архива РС Душан Поповић каже да атентат на Франца Фердинанда 100 година заокупља пажњу јавности.

- Некима су ова документа трн у оку, али ми желимо да свијету покажемо истину о Сарајевском атентату - нагласио је Поповић.

Помоћник директора Архива РС Бојан Стојнић, који је аутор изложбе, казао је на отварању да је Сарајевски атентат био велики догађај и повод Великом рату, али не и узрок рата, како то неки желе да прикажу.

Предсједник мостарског одбора "Просвјете" Бранислав Рајковић истиче да им је велика част што су домаћини ове поставке коју чини 50 паноа.

"Максим"

Као један од занимљивих експоната који се може видјети на изложби "Велики рат 1914 - Српске земље и Европа у првој години рата" јесте руски тешки митраљез "максим".

- На основу њега настала је чувена изрека "Лупа као максим по дивизији" - казао је Јанко Врачар.

 

Пуцањ у срце вијека

 

Принциповом сну

Из срца у облаку,

из ока у висини која нема дна,

из сна што ни у свом сну

не може уснити,

с периферије Царевине,

из зјенице љетног дана,

видовданског,

с обале рјечице која од Постања

не зна шта је мир,

одјекнуо пуцањ.

 

Метак погодио

незасита уста Монархије,

зарио се у груди охоле Европе,

посестриме богиње коју су

и од ње саме отимали.

 

И распрснуо се

у срцу једног вијека.

 

Одјек тог пуцња

и сад потреса (ли) планине.(?)

 

А младић је само тражио

срце у облаку,

око у неспознајним висинама,

сан у своме сну.

И мјесто у вијеку коме је припадао.

 

Ранко Павловић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана