Изложба Жељка Опачка од 23. јуна у Требињу

М.М.
Foto: МСУРС

ТРЕБИЊЕ - Изложба Поклон-збирка Жељка Опачка "Бунт и слобода" изложбени пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске биће отворена 23. јуна у 20 часова у Музеју Херцеговине у Требињу.

Опачак је збирку даровао МСУРС поводом обиљежавања педесетогодишњег јубилеја ове институције прошле године.

Обимна Поклон-збирка Жељка Опачка обухвата 1533 дјела, која су настала током осамдесетих година прошлог вијека. Састоји се од 106 слика (уља на платну и акрилика на платну, текстилу и лесониту), 1302 цртежа (комбинованих техника на папиру), 45 колажа, 4 пастела и 76 графика.

Кустос изложбе је Жана Вукичевић, виша кустоскиња Музеја савремене умјетности Републике Српске.

- Изложба обухвата рани период Опачковог досадашњег плодног стваралаштва – од студентских експеримената на почетку осамдесетих, па до формирања специфичног сликарског језика наглашене гестуалности, фактурности и колорита који долази до изражаја средином деценије. Она омогућава нови поглед на умјетничке појаве у Бањалуци током девете деценије прошлог вијека, а по својим идејним и формално-стилским особеностима може функционисати и као драгоцјен репрезент укупне културне климе тог времена, коју је обиљежила изузетна стваралачка креативност и имагинација, као и изразит медијски и лингвистички плурализам – забиљежила је у каталогу изложбе кустоскиња изложбе и виша кустоскиња Музеја савремене умјетности Републике Српске Жана Вукичевић.
Изложба ће бити отворена 21. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана