Изложба „Воларе” Босе Остић отворена у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – Изложба “Воларе” академске сликарке Босе Остић, којом је ова ауторка јавности представила дјела настала у процесу истраживања за свој мастер рад на Академији умјетности у Бањалуци, отворена је вечерас у каменој кући на тврђави Кастел.

Изложбом је представљено њено властито истраживање и трагање за небеским даљинама и облацима. Њено истраживање феномена висине, облака/облика, лета, атмосфере, ризика/различитости и емоција преточено је у умјетничка дјела, изражена кроз различите објекте, скулптуре или инсталације, што је довело до откривања нових феномена, као што су покрет и свјетлост.

- До самог концепта изложбе сам дошла крајем четврте академске године, када сам почела да истражујем облаке, када су ме они, у ствари и заинтересовали и када сам схватила да се не проналазим у класичној, традиционалној слици, него имам жељу да изађем из стандардног формата и да урадим нешто другачије. То је била прекретница у раду, гдје сам ја у ствари у своје слике увела вјештачко, тј. неонско освјетљење и слика за мене више није слика, већ постаје инсталација - рекла је Остићева на отварању изложбе на којој су главни мотиви небо и облаци.

Њена прва самостална изложба, реализована прије двије године у Банском двору носила је исти назив, а како је ова умјетница објаснила, то је био тек почетак истраживања, које је представљено кроз њене друге изложбе.

Ова изложба је њена седма изложба по реду, и у ствари означава крај њеног мастер истраживања које је трајало двије године.

- За ове двије године дошла сам до једног личног, спознајног сазнања и могу да кажем да сам комплетирала свој рукопис у смислу шта желим даље да радим. Истражила сам слике, објекте, скулптуре, а ту су и цртежи, као и просторне инсталације, тако да ће нека будућа серија слика бити нешто са неонским освјетљењем и свјетлом – објаснила је Остићева и најавила да већ за идућу годину припрема неколико изложби.

Говорећи о њеним дјелима, др Синиша Видаковић истакао је да Остићева са летом креће у провидну и непровидну стваралачку неизвјесност никада не долазећи до краја, гдје би је чекао апсолут и нешто што има ознаку класичне слике.

- Сама умјетница каже да је њен „рад саткан од унутрашњих комешања који за неког остаје енигма, индивидуална, страна и далека баш као и њени полазни мотиви – небо и облаци”. Управо у овом свједочењу, које је истовремено и јасна самоспознаја стваралачког и идејног процеса, Босиљка Остић нам предочава могуће структуре мисаоних и животних интеракција са нашим тежњама и постојањем – наводи Видаковић и додаје да су су њена дјела тек трагови који учествују у еманципацији једне идеје којом означава своју егзистенцију и положај у новим умјетничким праксама.

Босиљка Остић дипломирала је сликарство 2020. године на Академији умјетности Универзитета Бањалуци, у класи Радослава Тадића, под чијим менторством је наставила мастер студије. До сада је реализовала неколико самосталних и колективних изложби. Добитница је бројних награда за свој рад. Самосталне изложбе које је реализовала су “Воларе” (Бањалука, 2020),  “Тамо” (Градишка, 2021), “Облаци/облици” (Добој, Требиње и Панчево, 2021/2022) и “Поља” (Врање, 2022).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана