Изложба "Воларе" Босе Остић од вечерас у Бањалуци: Истраживање небеских даљина

М. М.
Изложба "Воларе" Босе Остић од вечерас у Бањалуци: Истраживање небеских даљина

БАЊАЛУКА – Изложба "Воларе" академске сликарке Босе Остић вечерас ће бити отворена у Каменој кући тврђаве Кастел.

Како умјетница наводи, "Воларе" представља сопствено истраживање и трагање за небеским даљинама, као и оним што се налази на небу, у небу и испред неба, а то су облаци.

- Назив обједињује моје интересовање за феномене облака/облика, лета, атмосфере, ризика/различитости, емоција... Истраживање ме води до нових феномена, као што су покрет и свјетлост, који се појављују на мојим сликама и који су постали саставни дио мог рада. Одлазећи даље од видљивог, свјетлост на сликама представљена је као инсталација на сликарском платну. Та свјетлост поприма ескапистичку улогу, потпуно личну, понекад страну и далеку, а опет моју. Ток мисли покреће ми тијело на дјеловање у којем истражујем све што ми се учини да је потребно истражити - наводи ова умјетница.

Према тумачењу др Синише Видаковића, умјетница с летом креће у провидну и непровидну стваралачку неизвјесност и никада не долази до краја, гдје би је сачекао одговор као апсолут њених истраживања на пољу артистичке и деконструисане реалности.

- Сама умјетница каже да је њен "рад саткан од унутрашњих комешања који за неког остаје енигма, индивидуална, страна и далека баш као и њени полазни мотиви – небо и облаци". Управо у овом свједочењу, које је истовремено и јасна самоспознаја стваралачког и идејног процеса, Босиљка Остић нам предочава могуће структуре мисаоних и животних интеракција са нашим тежњама и постојањем. Живот и његово трајање у космосу који кроз различите облике препознатљивог и фикције чини умјетност тако бременитом и виталном - биљежи он.

Изложба ће бити отворена у 19 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана